poniedziałek, 19 marca 2018

Tort Biała Dama

Biała Dama to lekkie ciasto na puszystym biszkopcie
z kremem śmietanowo-serowym,
z dodatkiem pysznych i soczystych brzoskwiń,
ukoronowane uprażonymi na maśle wiórkami kokosowymi.
Ideał dla osób, które nie lubią bardzo słodkich i ciężkich ciast.
W formie tortu przypadnie gościom na każdej domowej imprezie :)

Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 400 ml śmietany 30-36%
  • 300 g serka twarogowego naturalnego
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki  żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
Dodatkowo:
  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki)
  • 50 ml wody
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 25 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
Krok po kroku:

  • Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ºC, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę lub blat. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.
  • Śmietankę, serek i cukier puder przekładamy do miski i miksujemy razem, aż powstanie gęsty krem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, delikatnie studzimy i całość przelewamy do kremu - miksujemy, aby żelatyna dokładnie połączyła się z masą.
  • Brzoskwinie (wystarczy połowa puszki) odsączamy z syropu - zachowując pół szklanki syropu na poncz. Kroimy je w dużą kostkę.
  • Całkowicie wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszą umieszczamy w formie i ponczujemy go syropem brzoskwiniowym zmieszanym z wodą (50 ml). Wykładamy 1/3 kremu, układamy na nim brzoskwinie, układamy kolejną 1/3 część kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, ponczujemy resztą syropu i wody, a na wierzch układamy ostatnią część masy. Przekładamy do lodówki do stężenia.
  • Kokos, masło i cukier przekładamy do rondelka. Zagotowujemy, często mieszając. Zdejmujemy z planika, gdy wiórki zaczną brązowieć. Studzimy.
  • Wystudzonymi wiórkami dekorujemy wierzch ciasta.
  • Smacznego! :)






  • Espumisan Max to wyrób medyczny CE

    Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018Przy świątecznym stole

    3 komentarze:

    1. piekłam torcik na majówkę wyszedł pyyszny wszyscy sie zachwycali jego smakiem- dziekuję za wspaniały przepis bedę próbowała następnych Twoich przepisów pozdrawiam rysiaa

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :) Cieszę się, że ciasto Wam smakowało! Zachęcam do skorzystania z innych przepisów i dzielenia się opiniami :)

        Usuń

    Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)