18 maja

Bananowy song (bez glutenu)

 Czasem wystarczy chwila w kuchni i kilka prostych składników,
żeby powstało coś naprawdę pysznego. Na ciężkim, wilgotnym spodzie kakaowym ułożyłam połówki dojrzałych bananów, polałam wszystko masą kajmakową, a na wierzchu rozsmarowałam bitą śmietanę z dodatkiem cytrynowej galaretki.

To ciasto jest jednocześnie słodkie, orzeźwiające i bardzo domowe.
Idealne na niedzielne popołudnie, do filiżanki kawy lub herbaty.
Najlepiej smakuje dobrze schłodzone
- wtedy każda warstwa pokazuje swój charakter.

Prosto, bezglutenowo i od serca. 💛

Potrzebujemy (forma 21x21 cm):
Ciasto:

  • 80 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (użyłam Mehl Farine od Schar)*
  • 40 g kakao
  • 150 g cukru (użyłam brązowego)
  • 125 ml kefiru, jogurtu lub maślanki
  • 125 ml naparu kawy (użyłam rozpuszczalnej)
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*Jeśli chcesz przygotować wersję z mąką pszenną - użyj jej 130 g - wyjdzie pysznie! :)

Krem:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wrzątki
Dodatkowo:
  • 3 banany
  • 1 puszka kajmaku (400 g)
  • 1 rządek ulubionej czekolady
Krok po kroku:
  1. Ciasto: Kefir (maślankę lub jogurt) mieszamy lekko z olejem, jajkiem, kawą i cukrem. Przesiewamy suche składniki i dodajemy do mokrych. Mieszamy delikatnie szpatułką lub trzepaczką, tylko do wymieszania składników. Pieczemy w temperaturze 160 st. C przez 20-25 minut. Studzimy.
  2. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  3. Śmietanę ubijamy na prawie sztywno, po czym dodajemy zimną, ale wciąż płynną galaretkę. Miksujemy aż do uzyskania gęstej masy.
  4. Banany kroimy wzdłuż na pół.
  5. Połowę masy kajmakowej wykładamy równomiernie na blat ciasta, układamy banany, wykładamy resztę masy kajmakowej. Na wierzchu układamy masę śmietanowo-cytrynową, wyrównujemy.
  6. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
  7. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
  8. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger