czwartek, 29 maja 2014

Moje pankejki

Dzisiaj pomysł na śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację w jednym!Jest to przepis, który można wykorzystać o każdej porze dnia (a nawet nocy!)Dzisiaj oferuję pankejki, czyli puszyste i przepyszne placuszki! Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, a ich delikatny smak zapamiętamy na dłuuugo! :-)Można je podawać z cukrem pudrem, sosem owocowym lub z polewami. 

Ograniczenia może tworzyć tylko Wasza wyobraźnia! ;-)


Potrzebujemy - składniki na ok. 18 placuszków:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • masło klarowane lub olej do smażenia (u mnie olej rzepakowy marki Tesco)

Krok po kroku:
  1. Masło stapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dodajemy sól.
  3. Jajka lekko ubijamy, dodajemy do nich jogurt naturalny, wodę mineralną oraz stopione masło.
  4. Do miski z suchymi składnikami wlewamy składniki płynne i mieszamy do połączenia składników.
  5. Rozgrzaną patelnię smarujemy klarowanym masłem lub olejem i smażymy małe placuszki z obu stron. Po usmażeniu możemy je na chwilę położyć na papierze ręcznikowym, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu.
  6. Smacznego! :-)




P.S. Post zawiera lokowanie produktu - patelnię Smiley Face marki Nordic Ware.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)