Dzisiaj pomysł na śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację w jednym!Jest to przepis, który można wykorzystać o każdej porze dnia (a nawet nocy!)Dzisiaj oferuję pankejki, czyli puszyste i przepyszne placuszki! Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, a ich delikatny smak zapamiętamy na dłuuugo! :-)Można je podawać z cukrem pudrem, sosem owocowym lub z polewami.
Ograniczenia może tworzyć tylko Wasza wyobraźnia! ;-)
Potrzebujemy - składniki na ok. 18 placuszków:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- masło klarowane lub olej do smażenia (u mnie olej rzepakowy marki Tesco)
Krok po kroku:
- Masło stapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
- Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dodajemy sól.
- Jajka lekko ubijamy, dodajemy do nich jogurt naturalny, wodę mineralną oraz stopione masło.
- Do miski z suchymi składnikami wlewamy składniki płynne i mieszamy do połączenia składników.
- Rozgrzaną patelnię smarujemy klarowanym masłem lub olejem i smażymy małe placuszki z obu stron. Po usmażeniu możemy je na chwilę położyć na papierze ręcznikowym, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Smacznego! :-)
P.S. Post zawiera lokowanie produktu - patelnię Smiley Face marki Nordic Ware.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)