Dziś zaprezentuję Wam babkę, do przygotowania której potrzebujemy niewiele czasu i swojej energii, a w efekcie otrzymamy pyszną, pachnącą kakao babkę, którą możemy podać na co dzień, jak i od święta. Babka jest na prawdę pyszna i bardzo szybko znika - możecie być tego pewni! :-)
Potrzebujemy - składniki na standardową formę z kominem:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 150 g miękkiej margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- tłuszcz i mąka/bułka tarta
- cukier puder lub lukier
Krok po kroku:
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka miksujemy z 1/2 szklanki cukru, następnie dodajemy miękką margarynę i wszystko dokładnie ucieramy.
- Dodajemy do masy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę.
- Ubijamy białka z resztą cukru (1/2 szklanki) i delikatnie mieszamy z masą.
- 2/3 ciasta wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą, resztę łączymy z kakao i wykładamy na górę. Ciasto będzie dosyć gęste, nie należy się jednak tym przejmować. Aby było nam łatwiej rozsmarować ciasto w formie możemy posłużyć się łyżką zamoczoną w ciepłej wodzie.
- Rozgrzewamy piekarnik do 170°C i pieczemy babkę przez 40 minut. Po upływie tego czasu najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek jest jeszcze mokry, dodajmy do czasu pieczenia dodatkowe 3-5 minut.
- Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
- Smacznego! :-)
Potrzebujemy - składniki na standardową formę z kominem:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 150 g miękkiej margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- tłuszcz i mąka/bułka tarta
- cukier puder lub lukier
Krok po kroku:
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka miksujemy z 1/2 szklanki cukru, następnie dodajemy miękką margarynę i wszystko dokładnie ucieramy.
- Dodajemy do masy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę.
- Ubijamy białka z resztą cukru (1/2 szklanki) i delikatnie mieszamy z masą.
- 2/3 ciasta wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą, resztę łączymy z kakao i wykładamy na górę. Ciasto będzie dosyć gęste, nie należy się jednak tym przejmować. Aby było nam łatwiej rozsmarować ciasto w formie możemy posłużyć się łyżką zamoczoną w ciepłej wodzie.
- Rozgrzewamy piekarnik do 170°C i pieczemy babkę przez 40 minut. Po upływie tego czasu najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek jest jeszcze mokry, dodajmy do czasu pieczenia dodatkowe 3-5 minut.
- Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)