środa, 4 czerwca 2014

Babka błyskawiczna i ...pyszna!

Dziś zaprezentuję Wam babkę, do przygotowania której potrzebujemy niewiele czasu i swojej energii, a w efekcie otrzymamy pyszną, pachnącą kakao babkę, którą możemy podać na co dzień, jak i od święta. Babka jest na prawdę pyszna i bardzo szybko znika - możecie być tego pewni! :-)




Potrzebujemy - składniki na standardową formę z kominem:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g miękkiej margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • tłuszcz i mąka/bułka tarta
  • cukier puder lub lukier


Krok po kroku:

  1. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. Żółtka miksujemy z 1/2 szklanki cukru, następnie dodajemy miękką margarynę i wszystko dokładnie ucieramy.
  3. Dodajemy do masy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę.
  4. Ubijamy białka z resztą cukru (1/2 szklanki) i delikatnie mieszamy z masą.
  5. 2/3 ciasta wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą, resztę łączymy z kakao i wykładamy na górę. Ciasto będzie dosyć gęste, nie należy się jednak tym przejmować. Aby było nam łatwiej rozsmarować ciasto w formie możemy posłużyć się łyżką zamoczoną w ciepłej wodzie.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C i pieczemy babkę przez 40 minut. Po upływie tego czasu najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek jest jeszcze mokry, dodajmy do czasu pieczenia dodatkowe 3-5 minut.
  7. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
  8. Smacznego! :-)











0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)