Kolejny klasyk polskiej kuchni - galareta z kurczaka.
Każdy zna, każdy jadł!
Prosta w przygotowaniu przystawka,
która również może zrobić furorę na każdej imprezie.
Do galarety dodać można właściwie wszystko
- więc możliwości mamy całkiem spore! ;-)
Potrzebujemy:
- 2 litry rosołu z kurczaka (z mięsem)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (+ nać)
- groszek
- kukurydzę
- 3 jajka
- 3 łyżki żelatyny
Krok po kroku:
- Na kurczaku gotujemy rosół razem z warzywami, których później użyjemy do galarety.
- Gotujemy jajka na twardo.
- Z rosołu wyjmujemy ugotowane warzywa i mięso.
- Mięso obieramy i w razie konieczności kroimy na drobniejsze kawałki.
- Marchew, pietruszkę i jajka kroimy w plasterki.
- Groszek i kukurydzę odcedzamy.
- Do rosołu dodajemy 3 łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia żelatyny.
- Do naczynia, w którym przygotowywać będziemy galaretę układamy warstwowo: nać pietruszki, jajka, część kukurydzy i groszku, marchew, pietruszkę, resztę groszeu z kukurydzą i mięso. Wszystko zalewamy rosołem.
- Odstawiamy do wystygnięcia, następnie chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
- Podajemy z octem lub setą ;-)
- Smacznego! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)