środa, 17 września 2014

Galareta z kurczaka

Kolejny klasyk polskiej kuchni - galareta z kurczaka.
Każdy zna, każdy jadł!
Prosta w przygotowaniu przystawka,
która również może zrobić furorę na każdej imprezie.
Do galarety dodać można właściwie wszystko
- więc możliwości mamy całkiem spore! ;-)




Potrzebujemy:
  • 2 litry rosołu z kurczaka (z mięsem)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (+ nać)
  • groszek
  • kukurydzę
  • 3 jajka
  • 3 łyżki żelatyny

Krok po kroku:
  1. Na kurczaku gotujemy rosół razem z warzywami, których później użyjemy do galarety.
  2. Gotujemy jajka na twardo.
  3. Z rosołu wyjmujemy ugotowane warzywa i mięso.
  4. Mięso obieramy i w razie konieczności kroimy na drobniejsze kawałki.
  5. Marchew, pietruszkę i jajka kroimy w plasterki.
  6. Groszek i kukurydzę odcedzamy.
  7. Do rosołu dodajemy 3 łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia żelatyny.
  8. Do naczynia, w którym przygotowywać będziemy galaretę układamy warstwowo: nać pietruszki, jajka, część kukurydzy i groszku, marchew, pietruszkę, resztę groszeu z kukurydzą i mięso. Wszystko zalewamy rosołem.
  9. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
  10. Podajemy z octem lub setą ;-)
  11. Smacznego! ;-)






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)