Pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie.
Dlatego trzeba pomóc sobie w inny sposób.
A co może być lepszego od pachnących cynamonem babeczek z jabłkami?
Nie gniewajmy się na jesień, że nadchodzi...
Przywitajmy ją upieczonymi na złoto smakołykami! :-)
Potrzebujemy (ciasta wystarczy na 6 standardowej wielkości babeczek):
- 1 duże jabłko (ja do wypieków zawsze wybieram te kwaskowate)
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 40 ml oleju rzepakowego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- cynamon
Krok po kroku:
- Piekarnik nagrzewamy do 180° C.
- Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem.
- Jajko, cukier, olej i jogurt mieszamy dokładnie ze sobą.
- Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Dokładamy pokrojone jabłko i mieszamy.
- Ciasto wykładamy do foremek na muffinki.
- Pieczemy 20-25 minut, aż babeczki nabiorą złoto-brązowego koloru.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)