poniedziałek, 22 września 2014

Babeczki z jabłkami jesienią pachnące

Pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie.
Dlatego trzeba pomóc sobie w inny sposób.
A co może być lepszego od pachnących cynamonem babeczek z jabłkami?
Nie gniewajmy się na jesień, że nadchodzi...
Przywitajmy ją upieczonymi na złoto smakołykami! :-)





Potrzebujemy (ciasta wystarczy na 6 standardowej wielkości babeczek):
  • 1 duże jabłko (ja do wypieków zawsze wybieram te kwaskowate)
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • cynamon

Krok po kroku:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180° C.
  2. Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem.
  3. Jajko, cukier, olej i jogurt mieszamy dokładnie ze sobą. 
  4. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Dokładamy pokrojone jabłko i mieszamy.
  6. Ciasto wykładamy do foremek na muffinki.
  7. Pieczemy 20-25 minut, aż babeczki nabiorą złoto-brązowego koloru.
  8. Smacznego! :-)












Jabłko z cynamonem 2014Ciacho na widelcu Jabłka wolności Ciasta bez miksera

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)