czwartek, 11 września 2014

Zupa pomidorowa a'la Krwawa Mery z bazyliowymi grzankami

Zupa pomidorowa to kolejny smak dzieciństwa, jaki znany jest każdemu,
lecz dzisiaj chciałabym zaprezentować jej inną wersję.
Zupa, która powstała tylko ze świeżych pomidorów, bez grama koncentratu czy przecieru,
na mięsnym wywarze, z odrobiną czosnku i... tabasco.
A do tego bazyliowe grzanki.

Jesteście gotowi?
No to gotujemy! :-)




Potrzebujemy:
  • 2 l mięsnego lub warzywnego wywaru 
  • 1,5 kg czerwonych pomidorów
  • suszoną bazylię
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tabasco
  • kilka kromek chleba tostowego
  • oliwę

Krok po kroku:
  1. Podgrzewamy wywar mięsny (lub warzywny).
  2. Czosnek obieramy z łupinek, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy.
  3. Pomidory sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru. Gotujemy kilka minut, aż pomidory będę bardzo miękkie.
  4. Zupę miksujemy przy użycia blendera.
  5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną bazylii oraz kilkoma kroplami tabasco.
  6. Z chleba tostowego odkrajamy skórki i kroimy w kostkę.
  7. Podgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią chleb tostowy i suszoną bazylię. Mieszamy, tak, aby bazylia obtoczyła wszystkie grzanki. 
  8. Gotową zupę podajemy z przygotowanymi grzankami.
  9. Smacznego! :-)





Pora na pomidora!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)