wtorek, 9 września 2014

Francuska tarta serowa z brzoskwiniami

Serniki to coś, co lubimy najbardziej! :-)
Dzisiaj sernik - tarta na cieście francuskim ze świeżymi brzoskwiniami
(poza sezonem z powodzeniem można użyć owoców z puszki - już próbowałam ;-) )
Ciasto jest pyszne i przede wszystkim bardzo szybko się je robi.
Z całego serca polecam! :-)




Potrzebujemy:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 kg mielonego twarogu (może być również wiaderkowy - ja użyłam zwykłej kostki twarogowej)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g masła
  • 2 brzoskwinie (ewentualnie ok. połowy puszki)


Krok po kroku:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200° C.
  2. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i nakłuwamy je widelcem.
  3. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki (W przypadku owoców z puszki - odsączamy je z zalewy i kroimy w półplasterki).
  4. Masło stapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i nadal miksujemy. 
  6. Dodajemy przesianą mąkę i ostudzone masło. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.
  7. Masę serową wykładamy na tartę i wyrównujemy wierzch.
  8. Układamy brzoskwinie na masie serowej.
  9. Pieczemy przez 25-30 minut, aż brzegi ciasta upieką się na złoty kolor.
  10. Smacznego! :-)














Ciacho na widelcu

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)