Serniki to coś, co lubimy najbardziej! :-)
Dzisiaj sernik - tarta na cieście francuskim ze świeżymi brzoskwiniami
(poza sezonem z powodzeniem można użyć owoców z puszki - już próbowałam ;-) )
Ciasto jest pyszne i przede wszystkim bardzo szybko się je robi.
Z całego serca polecam! :-)
Potrzebujemy:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 kg mielonego twarogu (może być również wiaderkowy - ja użyłam zwykłej kostki twarogowej)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- małe opakowanie cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 40 g masła
- 2 brzoskwinie (ewentualnie ok. połowy puszki)
Krok po kroku:
- Rozgrzewamy piekarnik do 200° C.
- Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i nakłuwamy je widelcem.
- Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki (W przypadku owoców z puszki - odsączamy je z zalewy i kroimy w półplasterki).
- Masło stapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i nadal miksujemy.
- Dodajemy przesianą mąkę i ostudzone masło. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.
- Masę serową wykładamy na tartę i wyrównujemy wierzch.
- Układamy brzoskwinie na masie serowej.
- Pieczemy przez 25-30 minut, aż brzegi ciasta upieką się na złoty kolor.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)