20 października

Tort potrójnie czekoladowy

Dzisiaj zaprezentuję Wam tort potrójnie czekoladowy składający się 
z: kakaowego biszkoptu, kremu z czekolady mlecznej i kremu z czekolady białej.
Biszkopt wyszedł wysoki i pulchny - bez grama tłuszczu i proszku do pieczenia :-)
A cały tort był lekki i nie za słodki.
Wypróbujecie?! :-)




 Potrzebujemy - składniki na tort o średnicy 24 cm:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
Krem z mleczną czekoladą (do przełożenia biszkoptu):
  • 400 ml kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady dobrej jakości
Krem z białą czekoladą (na wierzch tortu):
  • 300 ml kremówki
  • 100 g białej czekolady
Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 1/2 szklanki herbaty z cukrem

Krok po kroku:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.
  2. Mąkę razem z kakao dokładnie przesiewamy.
  3. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na bardzo sztywną pianę.
  4. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo żółtka oraz cukier i miksujemy.
  5. Mąkę i kakao dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszany łyżką.
  6. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Boki tortownicy zostawiamy.
  7. Wylewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut na opcji góra-dół.
  8. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i zrzucamy go w formie z wysokości ok. 50 cm na podłogę, następnie studzimy w temperaturze pokojowej.
  9. Krem z mleczną czekoladą: połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej z 50 ml kremówki, następnie studzimy. Pozostałe 350 ml ubijamy na sztywno (można pod koniec ubijania dodać kilka łyżek cukru pudru - ja pominęłam ten krok, bo nie chciałam zbyt słodkiego kremu). Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo roztopioną czekoladę i mieszamy. 
  10. Krem z białą czekoladą: połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej z 50 ml kremówki. Pozostałe 250 ml ubijamy na sztywno (również można dodać cukier puder). Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy. Krem wstawiamy do lodówki.
  11. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
  12. Składanie tortu: jeden blat biszkoptu zostawiamy w tortownicy, nasączamy go herbatą z cukrem, następnie wykładamy połowę kremu z mleczną czekoladą. Przykrywamy go drugim blatem i również go nasączamy i wykładamy resztę kremu z mlecznej czekolady. Tort wkładamy do lodówki na godzinę. Wyciągamy go z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy i kremem z białej czekolady smarujemy wierzch i boki tortu. Ozdabiamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  13. Smacznego! :-)


Dobre rady i wskazówki:
- Biszkopt najlepiej upiec dzień przed składaniem tortu.
- Pianę z białek do biszkoptu należy dokładnie ubić - to dzięki niej biszkopt wyrośnie i będzie puszysty.
- Do kremów należy użyć dobrej jakości czekolady (albo po prostu Waszej ulubionej), bo to ona nadaje główny smak kremu.
- Do zdobienia można użyć barwników - ja połączyłam krem z białej czekolady z niebieskim barwnikiem w proszku.
- Tort najlepiej przechowywać w lodówce.
- Dobrej jakości żelki nie topią sią, ani nie tracą koloru na kremie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger