23 października

Mus czekoladowy na osłodzenie jesiennej aury (również dla niespodziewanych gości)

Za oknem pada deszcz, wieje wiatr.
Jest zimno i nieprzyjemnie...
Co zrobić, aby osłodzić sobie ten czas?
Gęsty mus czekoladowy, oczywiście! :-)


Deser ten przyrządza się bardzo prosto i szybko, 
a przy tym jest niezwykle sycący!
Idealnie się sprawdzi, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście.
A podany z odrobiną chilli, idealnie rozgrzewa.


Potrzebujemy:
  • 100 g dobrej jakości czekolady - mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżeczki cukru pudru (w przypadku czekolady gorzkiej)
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • szczypta chilli (opcjonalnie)

Krok po kroku:
  1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.Opcjonalnie dodajemy do niej szczyptę chilli i/lub cynamonu.
  2. Śmietankę ubijamy na sztywno (gdy używamy czekolady gorzkiej, dodajmy odrobinę cukru pudru).
  3. Ubitą śmietankę łączymy z jogurtem, a następnie z roztopioną czekoladą.
  4. Dokładnie mieszamy, wlewamy do pucharków/szklanek/kieliszków i podajemy jeszcze ciepłe.
  5. Smacznego! :-)





Przepis bierze udział w akcji i konkursie:
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 

 Moje wypieki i desery na każdą okazję 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger