15 października

Dorsz na szpinakowej kołderce

Muszę przyznać się do tego, że jem za mało ryb.
Bardzo je lubię, więc najwyższy czas to zmienić.
Przechodząc obok stoiska rybnego zauważyłam piękny filet z dorsza,
dlatego dzisiaj zagości tutaj w towarzystwie szpinaku.
:-)





Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
  • średniej wielkości filet z dorsza
  • 500 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • olej/oliwa do smażenia

Krok po kroku:

  1. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na równe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. W tym czasie na maśle podsmażamy szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Pod koniec smażenia dodajemy jogurt lub śmietanę.
  3. Na jeden talerzyk wsypujemy mąkę, a na drugi wlewamy roztrzepane jajko.
  4. Dorsza wyciągamy z lodówki i obtaczamy w mące, a następnie w jajku. Tak opanierowaną rybę smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie lub oleju - po kilka minut z każdej strony.
  5. Usmażoną rybę podajemy na szpinaku. Opcjonalnie rybę można jeszcze skropić sokiem z cytryny.
  6. Smacznego! :-)

Zabieramy ze sobą posiłek






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger