środa, 15 października 2014

Dorsz na szpinakowej kołderce

Muszę przyznać się do tego, że jem za mało ryb.
Bardzo je lubię, więc najwyższy czas to zmienić.
Przechodząc obok stoiska rybnego zauważyłam piękny filet z dorsza,
dlatego dzisiaj zagości tutaj w towarzystwie szpinaku.
:-)





Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
  • średniej wielkości filet z dorsza
  • 500 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • olej/oliwa do smażenia

Krok po kroku:

  1. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na równe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. W tym czasie na maśle podsmażamy szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Pod koniec smażenia dodajemy jogurt lub śmietanę.
  3. Na jeden talerzyk wsypujemy mąkę, a na drugi wlewamy roztrzepane jajko.
  4. Dorsza wyciągamy z lodówki i obtaczamy w mące, a następnie w jajku. Tak opanierowaną rybę smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie lub oleju - po kilka minut z każdej strony.
  5. Usmażoną rybę podajemy na szpinaku. Opcjonalnie rybę można jeszcze skropić sokiem z cytryny.
  6. Smacznego! :-)

Zabieramy ze sobą posiłek






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)