Muszę przyznać się do tego, że jem za mało ryb.
Bardzo je lubię, więc najwyższy czas to zmienić.
Przechodząc obok stoiska rybnego zauważyłam piękny filet z dorsza,
dlatego dzisiaj zagości tutaj w towarzystwie szpinaku.
:-)
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
- średniej wielkości filet z dorsza
- 500 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- olej/oliwa do smażenia
Krok po kroku:
- Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na równe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- W tym czasie na maśle podsmażamy szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Pod koniec smażenia dodajemy jogurt lub śmietanę.
- Na jeden talerzyk wsypujemy mąkę, a na drugi wlewamy roztrzepane jajko.
- Dorsza wyciągamy z lodówki i obtaczamy w mące, a następnie w jajku. Tak opanierowaną rybę smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie lub oleju - po kilka minut z każdej strony.
- Usmażoną rybę podajemy na szpinaku. Opcjonalnie rybę można jeszcze skropić sokiem z cytryny.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)