12 kwietnia

Tort brzoskwiniowa droga mleczna

Brzoskwiniowa droga mleczna
to lekki, nie za słodki tort o delikatnym smaku,
idealny na każdą okazję - zwłaszcza urodziny kogoś nam bliskiego :)

Tort najlepiej zacząć robić dwa dni przed planowanym podaniem:
pierwszego dnia można upiec biszkopt oraz zacząć przygotowanie kremu,
drugiego dnia należy naponczować ciasto i przełożyć je kremem. 
Można też wtedy już go odpowiednio udekorować :)

Pomysł na tort zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki
lecz wprowadziłam do niego kilka zmian ;)



Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 5 batoników Milky Way
  • 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • 1 puszkę brzoskwiń
  • wiórki kokosowe

Krok po kroku:
  1. Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy partiami przesianą mąkę i całość mieszamy szpatułką lub łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem.Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu, wyciągamy biszkopt i zrzucamy go w formie z wysokości ok. 50 cm na podłogę. Studzimy w temperaturze pokojowej.
  2. Śmietankę przelewamy do garnka, dodajemy do niej pokrojone na mniejsze kawałki batoniki i rozpuszczamy je, często mieszając. Studzimy przez noc w lodówce.
  3. Ubijamy śmietankę z batonikami na bardzo gęsty krem (w razie potrzeby można dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku).
  4. Brzoskwinie odcedzamy, a syrop zlewamy do osobnego naczynia. 3/4 brzoskwiń kroimy w większą kostkę, pozostałą część kroimy w cienkie plasterki i odstawiamy do dekoracji tortu.
  5. Do brzoskwiniowego syropu dodajemy kilka łyżek wody (jeśli tort będzie przeznaczony dla osób dorosłych można dodać trochę wódki czy likieru).
  6. Biszkopt kroimy na dwa blaty. 
  7. Na patrze układamy jeden blat i ponczujemy go 1/2 ilości syropu, następnie wykładamy 1/2 kremu oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykrywamy drugim blatem, ponczujemy go resztą syropu i wykładamy pozostały krem (ewentualnie część możemy zostawić do dekoracji), którym smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu można obsypać wiórkami kokosowymi. Na wierch tortu układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie i dowolnie dekorujemy.
  8. Chłodzimy w lodówce przez noc.
  9. Smacznego! :)







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger