Brzoskwiniowa droga mleczna
to lekki, nie za słodki tort o delikatnym smaku,
idealny na każdą okazję - zwłaszcza urodziny kogoś nam bliskiego :)
Tort najlepiej zacząć robić dwa dni przed planowanym podaniem:
pierwszego dnia można upiec biszkopt oraz zacząć przygotowanie kremu,
drugiego dnia należy naponczować ciasto i przełożyć je kremem.
Można też wtedy już go odpowiednio udekorować :)
Pomysł na tort zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki,
lecz wprowadziłam do niego kilka zmian ;)
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 5 batoników Milky Way
- 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 1 puszkę brzoskwiń
- wiórki kokosowe
Krok po kroku:
- Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy partiami przesianą mąkę i całość mieszamy szpatułką lub łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem.Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu, wyciągamy biszkopt i zrzucamy go w formie z wysokości ok. 50 cm na podłogę. Studzimy w temperaturze pokojowej.
- Śmietankę przelewamy do garnka, dodajemy do niej pokrojone na mniejsze kawałki batoniki i rozpuszczamy je, często mieszając. Studzimy przez noc w lodówce.
- Ubijamy śmietankę z batonikami na bardzo gęsty krem (w razie potrzeby można dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku).
- Brzoskwinie odcedzamy, a syrop zlewamy do osobnego naczynia. 3/4 brzoskwiń kroimy w większą kostkę, pozostałą część kroimy w cienkie plasterki i odstawiamy do dekoracji tortu.
- Do brzoskwiniowego syropu dodajemy kilka łyżek wody (jeśli tort będzie przeznaczony dla osób dorosłych można dodać trochę wódki czy likieru).
- Biszkopt kroimy na dwa blaty.
- Na patrze układamy jeden blat i ponczujemy go 1/2 ilości syropu, następnie wykładamy 1/2 kremu oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykrywamy drugim blatem, ponczujemy go resztą syropu i wykładamy pozostały krem (ewentualnie część możemy zostawić do dekoracji), którym smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu można obsypać wiórkami kokosowymi. Na wierch tortu układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie i dowolnie dekorujemy.
- Chłodzimy w lodówce przez noc.
- Smacznego! :)
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuń