04 kwietnia

Tort malinowy

Mmmalinowy tort dzisiaj dla Was mam! :)
Pyszny, lekki, delikatny, rozpływający się w ustach.
"Zamówienie" było na malinowy tort,
a, że czteroletnia Jubilatka lubi motyle, to nie mogło go tutaj też zabraknąć.
Odrobina lata tej zimo-wiosny! :)




Potrzebujemy:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklankę cukru
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
Krem malinowy:
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 125 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretkę malinową
  • 1/2 małego słoiczka dżemu malinowego
  • 1 szklankę wrzątku
Krem cytrynowy:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretkę cytrynową
  • 1 szklankę wrzątku
Dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka dżemu malinowego
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)
  • barwniki spożywcze (opcjonalnie)

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 160⁰C.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy  po jednym żółtku oraz cukier.
  3. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i delikatnie mieszamy.
  4. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy 20-23 minuty. Studzimy w piekarniku, a następnie w temperaturze pokojowej.
  6. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.
  7. Krem malinowy: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy mascarpone oraz tężejącą galaretkę malinową oraz 1/2 słoiczka dżemu.
  8. Krem cytrynowy: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy mascarpone oraz tężejącą galaretkę.
  9. Składanie tortu: upieczony i dobrze wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.  Wierzch pierwszego blatu smarujemy dżemem malinowym, układamy warstwę kremu malinowego, układamy drugi blat, smarujemy go resztą dżemu, nakładamy ostatnią porcję kremu malinowego, układamy trzeci blat i wykładamy na niego krem cytrynowy - obkładamy nim wierzch i boki tortu. Opcjonalnie możemy boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a wierzch udekorować resztą kremu cytrynowego z barwnikami spożywczymi.
  10. Smacznego! :)







1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger