09 czerwca

Zupa z botwinki

Botwinka to kolejny smak mojego dzieciństwa.
Zupa robiona przez moją Mamę była najlepsza na świecie,
a moja? Co najmniej najlepsza w mieście ;)
Pyszna, mocno czerwona i aromatyczna.
Powróćcie do dawnych lat i przygotujcie sobie i rodzince tę zupę.
Wszyscy będziecie wniebowzięci! :)



Potrzebujemy:

  • 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1 łyżkę octu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany
Krok po kroku:
  1. Liście i łodygi botwinki myjemy, łodygi kroimy w ok. 0,5 mm kawałki, a liście w cienkie paski. Sparzamy wrzątkiem i odsączamy. Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę.
  2. Do ugotowanego wywaru wrzucamy buraczki, liście i łodygi, przykrywamy i gotujemy ok. 30 minut.
  3. Jeśli z mięsnego wywaru zostało nam dużo mięsa, można je pokroić na mniejsze kawałki (lub takie, jakie lubicie) i dodać do zupy.
  4. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz octem. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę, dokładnie mieszamy.
  5. Smacznego! :)

P.S. Zupa ta idealnie smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem! ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger