Botwinka to kolejny smak mojego dzieciństwa.
Zupa robiona przez moją Mamę była najlepsza na świecie,
a moja? Co najmniej najlepsza w mieście ;)
Pyszna, mocno czerwona i aromatyczna.
Powróćcie do dawnych lat i przygotujcie sobie i rodzince tę zupę.
Wszyscy będziecie wniebowzięci! :)
Potrzebujemy:
- 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1 duży pęczek botwinki
- 1 łyżkę octu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany
Krok po kroku:
- Liście i łodygi botwinki myjemy, łodygi kroimy w ok. 0,5 mm kawałki, a liście w cienkie paski. Sparzamy wrzątkiem i odsączamy. Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Do ugotowanego wywaru wrzucamy buraczki, liście i łodygi, przykrywamy i gotujemy ok. 30 minut.
- Jeśli z mięsnego wywaru zostało nam dużo mięsa, można je pokroić na mniejsze kawałki (lub takie, jakie lubicie) i dodać do zupy.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz octem. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę, dokładnie mieszamy.
- Smacznego! :)
P.S. Zupa ta idealnie smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)