Mam dla Was dzisiaj kawałek - ba! całą blachę! - niesamowicie pysznego ciasta! :)
Idealnie kruche ciasto, kwaśny rabarbar i pachnąca masłem kruszonka.
Cudowny dodatek do popołudniowej herbaty czy kawy...
Skorzystajcie z sezonu na rabarbar i koniecznie wypróbujcie ten przepis,
bo na jednej blasze się nie skończy!
Zobaczycie! ;)
Potrzebujemy (blacha 30 x 25 cm):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 180 g masła
- 3 żółtka (białek użyj do kokosowych ciasteczek :)
- 1 łyżkę śmietany 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- mąki
- 100 g cukru
- masła
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki kwaskowatego dżemu (u mnie z czarnych i czerwonych porzeczek)
- 500 g rabarbaru
- 6 łyżek cukru
Krok po kroku:
- Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy pokrojone na kawałki masło, zagniatamy.
- Po chwili dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.
- Formujemy je w kulę, owijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy rabarbar: rabarbar obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w około półcentymetrowe plasterki, wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem, podgrzewamy kilka minut, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie odcedzamy rabarbar (sok warto zachować do przygotowania kompotu).
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180⁰C.
- Przygotowujemy kruszonkę: masło roztapiamy i zalewamy mąkę i cukier, wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim dno blachy (wcześniej warto wyłożyć ją papierem do pieczenia). Pieczemy przez 15 minut do lekkiego zezłocenia.
- Wyciągamy ciasto z piekarnika i smarujemy je dżemem, na to układamy dobrze odcedzony rabarbar i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy 30 minut.
- Smacznego! :)
Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń