czwartek, 4 czerwca 2015

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Mam dla Was dzisiaj kawałek - ba! całą blachę! - niesamowicie pysznego ciasta! :)
Idealnie kruche ciasto, kwaśny rabarbar i pachnąca masłem kruszonka.
Cudowny dodatek do popołudniowej herbaty czy kawy...
Skorzystajcie z sezonu na rabarbar  i koniecznie wypróbujcie ten przepis,
bo na jednej blasze się nie skończy! 
Zobaczycie! ;)


Potrzebujemy (blacha 30 x 25 cm):

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 180 g masła
  • 3 żółtka (białek użyj do kokosowych ciasteczek :)
  • 1 łyżkę śmietany 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
  • mąki
  • 100 g cukru
  • masła
Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki kwaskowatego dżemu (u mnie z czarnych i czerwonych porzeczek)
  • 500 g rabarbaru
  • 6 łyżek cukru


Krok po kroku:
  1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, zagniatamy.
  3. Po chwili dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.
  4. Formujemy je w kulę, owijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  5. W tym czasie przygotowujemy rabarbar: rabarbar obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w około półcentymetrowe plasterki, wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem, podgrzewamy kilka minut, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie odcedzamy rabarbar (sok warto zachować do przygotowania kompotu).
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180⁰C.
  7. Przygotowujemy kruszonkę: masło roztapiamy i zalewamy mąkę i cukier, wszystko dokładnie mieszamy.
  8. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim dno blachy (wcześniej warto wyłożyć ją papierem do pieczenia). Pieczemy przez 15 minut do lekkiego zezłocenia. 
  9. Wyciągamy ciasto z piekarnika i smarujemy je dżemem, na to układamy dobrze odcedzony rabarbar i posypujemy kruszonką.
  10. Pieczemy 30 minut.
  11. Smacznego! :)




Rabarbarowa rewolucja Wiosenne słodkości!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)