wtorek, 26 stycznia 2016

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym

Kolejna odsłona placków ziemniaczanych.
Tym razem podawanych z gotowanymi jabłkami.
Pyszne połączenie prostych składników daje niesamowite wrażenia smakowe!
Spróbujcie i przygotujcie sobie ten prosty i syty posiłek! :-)




Potrzebujemy:
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 średnią cebulę
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 jabłka
  • 2-3 łyżki cukru
  • cynamon
  • olej do smażenia

Krok po kroku:
  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, cebule obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach.
  2. Dodajemy jajko i mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
  4. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. kroimy w plasterki i przekładamy do rondelka z niewielką ilością wody. Gotujemy aż się rozpadną, doprawiamy cukrem i cynamonem.
  5. Placki podajemy z gorącymi jabłkami.
  6. Smacznego! :-)









0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)