Oto pierwsze risotto w moim wykonaniu! :-)
I z całą pewnością nie ostatnie!
Zawsze myślałam, że zrobienie risotta to trudna sprawa,
a tu nic bardziej mylnego!
Do risotta trzeba mieć tylko trochę czasu i włożyć w nie odrobinę serca i... przypraw!
Bawcie się, eksperymentujcie ze smakami i koniecznie zróbcie sobie risotto! :-)
Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):
- 250-300 g ryżu arborio (do ristotto)
- ok. 2 l warzywnego wywaru (marchew, pietruszka, seler, por, cebula gotowane w 2 l wody z solą do miękkości)
- 400 g pieczarek
- małą cukinię
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 90 ml białego wytrawnego (lub półwytrawnego) wina
- 50 g startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- świeżo mielony pieprz
- sól
- inne ulubione przyprawy
Krok po kroku:
- Cebulę i ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, a cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
- W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę i masło i podsmażamy na nich cebulę i czosnek aż do zeszklenia.
- Dodajemy pieczarki i cukinię.
- Wywar podgrzewamy aby był gorący.
- Do podsmażonych warzyw dodajemy ryż (surowy) i chwilę smażymy aż ziarenka będą prawie przezroczyste.
- Dolewamy wino i wszystko dokładnie mieszamy przez 3-4 minuty, aż alkohol wyparuje.
- Stopniowo po jednej chochli dodajemy warzywny wywar i mieszamy, aż ryż wchłonie całą porcję płynu. Czynność tę powtarzamy aż do wykończenia wywaru i do miękkości ryżu. Risotto powinno mieć kremową konsystencję.
- Gdy ryż będzie już miękki dodajemy przyprawy.
- Parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Zestawiamy rondel/patelnię z ognia i dodajemy parmezan i świeżo mielony pieprz.
- Podajemy gorące.
- Smacznego! :-)
Kilka wskazówek:
- Risotto to na prawdę łatwe i smaczne danie, które można komponować w zależności od posiadanych składników :-)
- Dodajemy kolejną porcję wywaru dopiero gdy pozostała zostanie wchłonięta przez ryż.
- Gdy nie mamy parmezanu możemy dodać odrobinę innego sera - powstanie równie smaczna potrawa!
- Gdybyście mieli jakieś pytania - śmiało piszcie - odpowiem najlepiej jak potrafię! :-)
A czy można by było zastąpić ryż arabio na ryż brązowy? Nie jestem pewien czy ryż brązowy nadaje się do rissotto a bardzo go lubię. Przepis bardzo prosty ale bardzo smaczny. Osobiście zastąpiłbym czymś pieczarki ponieważ nie przepadam za nimi.
OdpowiedzUsuńHmm... nie jestem pewna, ale... do odważnych świat należy! :-)
UsuńRisotto można zrobić ze wszystkim! Ja mam w planach dzisiaj kolejne! ;-)
Powodzenia!
Robiłam ostatnio, warto spróbować, naprawdę:)
OdpowiedzUsuńRównież polecam :)
OdpowiedzUsuń