czwartek, 21 stycznia 2016

Risotto z pieczarkami i cukinią

Oto pierwsze risotto w moim wykonaniu! :-)
I z całą pewnością nie ostatnie!
Zawsze myślałam, że zrobienie risotta to trudna sprawa,
a tu nic bardziej mylnego!
Do risotta trzeba mieć tylko trochę czasu i włożyć w nie odrobinę serca i... przypraw!
Bawcie się, eksperymentujcie ze smakami i koniecznie zróbcie sobie risotto! :-)



Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):

  • 250-300 g ryżu arborio (do ristotto)
  • ok. 2 l warzywnego wywaru (marchew, pietruszka, seler, por, cebula gotowane w 2 l wody z solą do miękkości)
  • 400 g pieczarek
  • małą cukinię
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 90 ml białego wytrawnego (lub półwytrawnego) wina
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • inne ulubione przyprawy

Krok po kroku:
  1. Cebulę i ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, a cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
  3. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę i masło i podsmażamy na nich cebulę i czosnek aż do zeszklenia.
  4. Dodajemy pieczarki i cukinię.
  5. Wywar podgrzewamy aby był gorący.
  6. Do podsmażonych warzyw dodajemy ryż (surowy) i chwilę smażymy aż ziarenka będą prawie przezroczyste.
  7. Dolewamy wino i wszystko dokładnie mieszamy przez 3-4 minuty, aż alkohol wyparuje.
  8. Stopniowo po jednej chochli dodajemy warzywny wywar i mieszamy, aż ryż wchłonie całą porcję płynu. Czynność tę powtarzamy aż do wykończenia wywaru i do miękkości ryżu. Risotto powinno mieć kremową konsystencję.
  9. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy przyprawy.
  10. Parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  11. Zestawiamy rondel/patelnię z ognia i dodajemy parmezan i świeżo mielony pieprz.
  12. Podajemy gorące.
  13. Smacznego! :-)


Kilka wskazówek:

  1. Risotto to na prawdę łatwe i smaczne danie, które można komponować w zależności od posiadanych składników :-)
  2. Dodajemy kolejną porcję wywaru dopiero gdy pozostała zostanie wchłonięta przez ryż.
  3. Gdy nie mamy parmezanu możemy dodać odrobinę innego sera - powstanie równie smaczna potrawa!
  4. Gdybyście mieli jakieś pytania - śmiało piszcie - odpowiem najlepiej jak potrafię! :-)




3 komentarze:

  1. A czy można by było zastąpić ryż arabio na ryż brązowy? Nie jestem pewien czy ryż brązowy nadaje się do rissotto a bardzo go lubię. Przepis bardzo prosty ale bardzo smaczny. Osobiście zastąpiłbym czymś pieczarki ponieważ nie przepadam za nimi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... nie jestem pewna, ale... do odważnych świat należy! :-)
      Risotto można zrobić ze wszystkim! Ja mam w planach dzisiaj kolejne! ;-)
      Powodzenia!

      Usuń
  2. Robiłam ostatnio, warto spróbować, naprawdę:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)