25 maja

Bezglutenowe ciasto z truskawkami

Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki,
ciasto z ich wykorzystaniem, 
to pierwsza moja kulinarna zachcianka 😉 
A przed Wami moja pierwsza
i co najważniejsze udana próba
upieczenia ciasta bez grama glutenu,
a przy tym smacznego
do ostatniego okruszka 💖



Potrzebujemy (tortownica 24 cm):

  • 500 g truskawek pokrojonych na ćwiartki lub połówki
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 250 g mąki bezglutenowej (użyłam Schar Mehl Ferine) *
  • 100-200 g cukru (wg upodobania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki soku cytrynowego
  • płatki migdałowe 
* jeśli chcesz użyć mąki pszennej, dodaj jej 300 g, ciasto wyjdzie równie smaczne 😍

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  2. Masło roztapiamy i delikatnie studzimy, dodajemy do niego sok i skórkę z cytryny.
  3. Jajka ubijamy w całości z cukrem (zostawiamy 1 łyżkę cukru do posypania wierzchu ciasta).
  4. Dodajemy masło nie przerywając ubijania.
  5. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  6. Miksujemy całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  7. Połowę truskawek dodajemy do ciasta i mieszamy szpatułką.
  8. Ciasto przelewamy do tortownicy, na wierzch układamy resztę truskawek, posypujemy odłożonym cukrem i płatkami migdałowymi.
  9. Pieczemy przez 55-60 minut.
  10. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger