18 stycznia

Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli

Czekolada i chilli to diabelsko dobre połączenie!
Przekonajcie się i rozgrzejcie! :-)





Potrzebujemy:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 drobno posiekana papryczka chilli
  • 3-4 łyżki mleka
Krok po kroku:
  1. Mąkę, cukier, cynamon i proszek wrzucamy do jednej misi i mieszamy ze sobą.
  2. Następnie dodajemy masło oraz chili i wyrabiamy ciasto.
  3. Dodajemy syrop klonowy lub miód oraz czekoladę i wyrabiamy jednolite ciasto. Gdyby było zbyt suche dodajemy kilka łyżek mleka.
  4. Formujemy niewielkie kulki i lekko je spłaszczamy.
  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180◦C.
  6. Smacznego! :-)










W krainie miodem płynącej... W krainie miodem płynącej - edycja 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger