Jest karnawał!
Muszą być i pączki!
Co prawda nie każdy może sobie pozwolić na ociekającego tłuszczem pączka,
więc z całego serca zapraszam do wypróbowania babeczek, które smakują jak pieczone pączki, ale są oczywiście o wiele mniej kaloryczne niż ich karnawałowi kuzyni ;-)
Ich przygotowanie jest szybkie i proste,
a składniki do nich mamy zwykle w swoich kuchennych szafkach.
Śmiało! Świętujcie zakończenie karnawału z pysznymi pączkowymi babeczkami! :-)
Wszystkiego dobrego! :-)
Potrzebujemy (na 15-17 sztuk):
- 350 g mąki pszennej
- 130-150 g cukru pudru (ja wybrałam mniej słodkie)
- 180 ml mleka
- 110 ml oleju
- 2 duże jaja
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- marmolada (u mnie różana)
Krok po kroku:
- Mleko, olej i rozbełtane jaja łączymy ze sobą.
- W innym naczyniu łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder.
- Suche składniki dodajemy do mokrych i wszystko dokładnie, ale krótko mieszamy łyżką, szpatułką lub trzepaczką - tylko do połączenia składników.
- Do foremek na muffinki dajemy po 1 łyżce ciasta, na to dajemy jedną łyżeczkę marmolady i przykrywamy kolejną łyżką ciasta - tak aby zakrywało ono foremkę w 3/4 jej wysokości.
- Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC - na środkowej półce / grzanie góra dół.
- Studzimy i ewentualnie lukrujemy, posypujemy cukrem pudrem lub maczamy w rozpuszczonej czekoladzie.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)