środa, 3 lutego 2016

Babeczki a'la pączki

Jest karnawał!
Muszą być i pączki!
Co prawda nie każdy może sobie pozwolić na ociekającego tłuszczem pączka,
więc z całego serca zapraszam do wypróbowania babeczek, które smakują jak pieczone pączki, ale są oczywiście o wiele mniej kaloryczne niż ich karnawałowi kuzyni ;-)
Ich przygotowanie jest szybkie i proste, 
a składniki do nich mamy zwykle w swoich kuchennych szafkach.
Śmiało! Świętujcie zakończenie karnawału z pysznymi pączkowymi babeczkami! :-)

Wszystkiego dobrego! :-)



Potrzebujemy (na 15-17 sztuk):
  • 350 g mąki pszennej
  • 130-150 g cukru pudru (ja wybrałam mniej słodkie)
  • 180 ml mleka
  • 110 ml oleju
  • 2 duże jaja
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • marmolada (u mnie różana)

Krok po kroku:
  1. Mleko, olej i rozbełtane jaja łączymy ze sobą.
  2. W innym naczyniu łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder.
  3. Suche składniki dodajemy do mokrych i wszystko dokładnie, ale krótko mieszamy łyżką, szpatułką lub trzepaczką - tylko do połączenia składników.
  4. Do foremek na muffinki dajemy po 1 łyżce ciasta, na to dajemy jedną łyżeczkę marmolady i przykrywamy kolejną łyżką ciasta - tak aby zakrywało ono foremkę w 3/4 jej wysokości.
  5. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC - na środkowej półce / grzanie góra dół.
  6. Studzimy i ewentualnie lukrujemy, posypujemy cukrem pudrem lub maczamy w rozpuszczonej czekoladzie.
  7. Smacznego! :-)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)