środa, 10 lutego 2016

Piegusek

W sezonie karnawałowym smażymy mnóstwo pączków i faworków.
Często się później zastanawiamy co zrobić z białkami, które nam zostały?
Ja już mam odpowiedź na to pytanie!
Brzmi ona: zrób pieguska na białkach!
Piegusek to pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka na samych białkach
z dodatkiem maku i kokosu.
Wspaniale pachnie i jeszcze lepiej smakuje!
Przynajmniej raz do roku należy nam się taki smakołyk, bo na prawdę warto!




Potrzebujemy:

  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 7 - 8 białek
  • 125 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mielonego maku
  • 1/2 szklanki kokosu
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy lub rumowy (opcjonalnie)

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180◦C.
  2. Margarynę roztapiamy i studzimy.
  3. Mąkę i proszek przesiewamy, dodajemy kokos i mak. Zalewamy ostudzoną margaryną i dodajemy olejek (opcjonalnie).
  4. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
  5. Małą keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą i wlewamy do niej ciasto.
  6. Pieczemy przez 50 minut.
  7. Podajemy obsypaną cukrem pudrem lub udekorowaną czekoladą lub lukrem.
  8. Smacznego! :-)



Foto made by Z. <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)