W sezonie karnawałowym smażymy mnóstwo pączków i faworków.
Często się później zastanawiamy co zrobić z białkami, które nam zostały?
Ja już mam odpowiedź na to pytanie!
Brzmi ona: zrób pieguska na białkach!
Piegusek to pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka na samych białkach
z dodatkiem maku i kokosu.
z dodatkiem maku i kokosu.
Wspaniale pachnie i jeszcze lepiej smakuje!
Przynajmniej raz do roku należy nam się taki smakołyk, bo na prawdę warto!
Potrzebujemy:
- 1 szklankę mąki pszennej
- 7 - 8 białek
- 125 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mielonego maku
- 1/2 szklanki kokosu
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- olejek migdałowy lub rumowy (opcjonalnie)
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180◦C.
- Margarynę roztapiamy i studzimy.
- Mąkę i proszek przesiewamy, dodajemy kokos i mak. Zalewamy ostudzoną margaryną i dodajemy olejek (opcjonalnie).
- Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
- Małą keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą i wlewamy do niej ciasto.
- Pieczemy przez 50 minut.
- Podajemy obsypaną cukrem pudrem lub udekorowaną czekoladą lub lukrem.
- Smacznego! :-)
Foto made by Z. <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)