Gdy nadchodzi maj na straganach i w sklepach pojawia się rabarbar.
W dzieciństwie jadło się rabarbar z cukrem, w kompocie
albo wychodziło się na podwórko z całą łodygą i cieszyło się smakiem :)
albo wychodziło się na podwórko z całą łodygą i cieszyło się smakiem :)
Dzisiaj proponuję biszkoptowe ciasto z rabarbarem i słodką kruszonką.
Nie jest trudne do zrobienia,
a przeniesienie się do czasów dzieciństwa gwarantowane! :)
a przeniesienie się do czasów dzieciństwa gwarantowane! :)
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 100 g cukru
Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- skórkę otartą z jednej cytryny
- 4-6 łodyg rabarbaru
Krok po kroku:
- Kruszonka: masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier i po chwili mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką aż powstanie kruszonka. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na około 1 centymetrowe kawałki. Odstawiamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C .
- Masło ucieramy z cukrem pudrem co najmniej przez 5 minut aż powstanie puszysta masa. Po tym czasie dodajemy kolejno po jednym jajku każdorazowo całość miksując przez ok. 2 minuty.
- Partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość na średnich obrotach.
- Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy całość.
- Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto do formy. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy przez 50-55 minut do suchego patyczka.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)