sobota, 6 maja 2017

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem i kruszonką

 Gdy nadchodzi maj na straganach i w sklepach pojawia się rabarbar.
W dzieciństwie jadło się rabarbar z cukrem, w kompocie
albo wychodziło się na podwórko z całą łodygą i cieszyło się smakiem :)
Dzisiaj proponuję biszkoptowe ciasto z rabarbarem i słodką kruszonką.
Nie jest trudne do zrobienia,
a przeniesienie się do czasów dzieciństwa gwarantowane! :)


Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
Ciasto:
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • skórkę otartą z jednej cytryny
  • 4-6 łodyg rabarbaru
Krok po kroku:
  1. Kruszonka: masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier i po chwili mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką aż powstanie kruszonka. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na około 1 centymetrowe kawałki. Odstawiamy.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C .
  4. Masło ucieramy z cukrem pudrem co najmniej przez 5 minut aż powstanie puszysta masa. Po tym czasie dodajemy kolejno po jednym jajku każdorazowo całość miksując przez ok. 2 minuty. 
  5. Partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość na średnich obrotach. 
  6. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy całość.
  7. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto do formy. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru i posypujemy kruszonką.
  8. Pieczemy przez 50-55 minut do suchego patyczka.
  9. Smacznego! :)









0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)