Pomysł na niedzielnego kurczaka inaczej,
czyli pieczone udka (mogą być też same podudzia lub pałki)
z batatami i dynią.
z batatami i dynią.
To danie nie jest pracochłonne, a pyszne!
Cud, miód i orzeszki :)
P.S. Zamiast batatów można użyć zwykłych ziemniaków :)
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
- 4 udka (podudzia lub pałki)
- 500 g batatów
- 250 g dyni (może być mrożona - nie rozmrażamy jej wtedy)
- 3-4 ząbki czosnku
- przyprawę curry
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- 4 łyżki masła (po łyżce na każdy kawałek kurczaka)
- olej
Krok po kroku:
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Sól, pieprz, rozmaryn, przyprawę curry i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z olejem i tak powstałą mieszaniną dokładnie smarujemy kurczaka - również pod skórką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Bataty obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę.
- Dybię obieramy i kroimy w kostkę.
- Bataty i dynię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawą curry i rozmarynem, dodajemy trochę oleju. Całość mieszamy razem. Na wierch wykładamy zamarynowanego kurczaka. Na każdy kawałek kurczaka układamy trochę masła.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200◦C na 50-60 minut.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)