20 listopada

Sos mięsny z ciecierzycą i papryką

Mam dla Was ciekawą propozycję sosu mięsnego z warzywami,
który idealnie sprawdzi się do makaronu czy ryżu.
Sos jest gęsty, aromatyczny i na pewno zasmakuje każdemu.
A co najlepsze - przygotowuje się go niezwykle szybko i łatwo!
No to co macie dzisiaj na obiad? :)


Potrzebujemy:

Krok po kroku:
  1. Na oliwie podsmażamy mięso aż zrobi się brązowe.
  2. Ciecierzycę odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do podsmażonego mięsa.
  4. Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i cebuli.
  5. Dodajemy całą puszkę pomidorów i przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem (opcjonalnie) i bazylią. Dusimy razem pod przykryciem, mieszamy od czasu do czasu.
  6. Na koniec dodajemy ciecierzycę, chwilę razem podgrzewamy i podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem.
  7. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger