16 listopada

Pasztet z dyni i soczewicy (TM)

Mam dla Was dzisiaj ciekawy jesienny przepis
z wykorzystaniem dyni i soczewicy konserwowej.
Przed Wami pasztet we własnej osobie
- bezglutenowe cudo, bez grama mąki,
za to z dużą ilością smacznych warzyw i przypraw.
Skusicie się? :)


Potrzebujemy (na małą keksówkę):

  • 1 kg dyni ( u mnie dynia piżmowa)
  • 1 puszka soczewicy konserwowej Rolnik
  • 3 jajka
  • 1 cebula 
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 małą papryczkę chilli (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki curry
  • 1/2-1 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
Krok po kroku:
1. Soczewicę przepłukujemy na sicie i odstawiamy do odsączenia.
2. Cebulę, czosnek i imbir obieramy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek kroimy w paseczki, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Podsmażamy razem na maśle.
3. Dynię myjemy, obieramy ze skóry, wydrążamy gniazdo nasienne z pestkami i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do podsmażonej cebuli i smażymy aż dynia zmięknie. Przyprawiamy solą, curry i posiekaną papryczką chilli. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostygnięcia.
4. Dodajemy soczewicę i jajka. Dokładnie całość mieszamy.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-35 minut.
6. Smacznego! :)


Krok po kroku (przepis na Thermomix/Monsieur Cousine):
1. Soczewicę przepłukujemy na sicie i odstawiamy do odsączenia.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół, przekładamy do naczynia miksującego. Czosnek i imbir obieramy i przekładamy do naczynia miksującego. Dodajemy papryczkę chilli. Miksujemy obr.5/30 sek. Ściągamy warzywa ze ścianek. Dodajemy masło obr. 2/100°C/2 minuty.
2. Dynię myjemy, obieramy ze skóry i wydrążamy gniazdo nasienne z pestkami. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia miksującego obr.6/30 sek. Dynię ściągamy ze ścianek naczynia.
3. Całość razem podsmażamy obr.2/100°C/5 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy obr. 3/15 sek.
4. Gdy masa lekko przestygnie dodajemy soczewicę i jajka, mieszamy obr.3/30 sek.
Całość przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką (dla efektu bezglutenowego polecam np. mąkę kukurydzianą, ryżową lub z ciecierzycy).
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-35 minut.
6. Smacznego! :)









4 komentarze:

  1. Z dyni jeszcze nie robiłam, lubię takie warzywne pasztety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia jest wciąż niedocenianym warzywem, a szkoda :) Polecam :)

      Usuń
  2. Raz miałam okazję spróbować pasztetu z cukinii i był pyszny, dlatego z chęcią zabiorę się za przygotowanie pasztetu z soczewicy i dyni :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też bardzo smakował pasztet z cukinii <3 Pozdrawiam również i chętnie Cię odwiedzę :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger