Pierś z kurczaka to składnik bardzo często używany w polskiej kuchni.
Jednak kotlety w panierce czy roladki mogą się znudzić,
dlatego mam dla Was dzisiaj pomysł na coś innego,
pysznego i łatwego do przygotowania:
kotleciki siekane, w których można "przemycić" warzywa,
są smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Świetnie smakują nie tylko na ciepło, ale i na zimno.
Potrzebujemy (na 10 małych kotletów):
- 1 pierś z kurczaka (pojedynczą)
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 małą cebulę
- 1-2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- mielona ostra (lub łagodna) papryka
- tłuszcz do smażenia
Krok po kroku:
- Pierś kurczaka dokładnie myjemy, pozbawiamy tłuszczu i błon. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do miski.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski.
- Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy drobno. Dodajemy do mięsa.
- Całość przyprawiamy majonezem, solą, pieprzem, papryką i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami. Dokładnie mieszamy i oddstawiamy miskę do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie dodajemy jajko i mąkę, mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony, aż kotlecik ładnie się zarumieni.
- Kotleciki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- Do takich kotlecików z powodzeniem możemy dodawać ulubione składniki, np. pieczarki, paprykę, kukurydzę.
- Zamiast majonezu można dodać ulubionej musztardy.
- Kotleciki idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska - podajmy je wtedy z ulubionym dipem, np. czosnkowym lub paprykowym.
- Kotleciki to również niebanalny pomysł na obiad do pracy. Podane z ryżem lub makaronem i warzywami wypełnią popołudniowy głód :)
Świetnie wgląda to danie. U mnie takie siekane kotlety nazywa się słoneczne ;)
OdpowiedzUsuńSłoneczne kotlety - brzmi świetnie! :)
UsuńSmakowicie wygląda i zapewne tak smakuje..
OdpowiedzUsuń