13 lutego

Siekane kotlety z kurczaka

Pierś z kurczaka to składnik bardzo często używany w polskiej kuchni.
Jednak kotlety w panierce czy roladki mogą się znudzić,
dlatego mam dla Was dzisiaj pomysł na coś innego,
pysznego i łatwego do przygotowania:
kotleciki siekane, w których można "przemycić" warzywa,
są smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Świetnie smakują nie tylko na ciepło, ale i na zimno.


Potrzebujemy (na 10 małych kotletów):

  • 1 pierś z kurczaka (pojedynczą)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 małą cebulę
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • mielona ostra (lub łagodna) papryka
  • tłuszcz do smażenia
Krok po kroku:
  1. Pierś kurczaka dokładnie myjemy, pozbawiamy tłuszczu i błon. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do miski.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski.
  3. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy drobno. Dodajemy do mięsa.
  4. Całość przyprawiamy majonezem, solą, pieprzem, papryką i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami. Dokładnie mieszamy i oddstawiamy miskę do lodówki na 30 minut.
  5. Po tym czasie dodajemy jajko i mąkę, mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony, aż kotlecik ładnie się zarumieni.
  6. Kotleciki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami.
  7. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • Do takich kotlecików z powodzeniem możemy dodawać ulubione składniki, np. pieczarki, paprykę, kukurydzę.
  • Zamiast majonezu można dodać ulubionej musztardy.
  • Kotleciki idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska - podajmy je wtedy z ulubionym dipem, np. czosnkowym lub paprykowym.
  • Kotleciki to również niebanalny pomysł na obiad do pracy. Podane z ryżem lub makaronem i warzywami wypełnią popołudniowy głód :)



3 komentarze:

  1. Świetnie wgląda to danie. U mnie takie siekane kotlety nazywa się słoneczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda i zapewne tak smakuje..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger