Każdego, kogo dopadło przeziębienie lub zmarzł na dworze,
zapraszam na talerz pysznej, rozgrzewającej zupy czosnkowej! :)
Dokładka jest wskazana! :)
A poniżej przepis i dwa sposoby przygotowania
- tradycyjny i na Thermomix / Monsieur Cousine.
- tradycyjny i na Thermomix / Monsieur Cousine.
Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):
- 1,5 główki dobrego czosnku
- 1 cebula
- 3-4 ziemniaki
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1,5 l bulionu (do jego stworzenia można użyć domowej bulionetki)
Krok po kroku - przepis tradycyjny:
- Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, po chwili dodając czosnek i ziemniaki. Smażymy przez ok. 5 minut.
- Całość przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Do śmietanki wlewamy chochlę zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do reszty zupy i od razu dokładnie mieszamy całość.
- Zupę blendujemy na krem lub pozostawiamy w niej kawałki ziemniaków, czosnki i cebuli.
- Podajemy z grzankami z serem.
- Smacznego! :)
Krok po kroku - przepis na Thermomix / Monsieur Cousine:
- Czosnek, cebulę i ziemniaki obieramy i przekładamy do naczynia. Rozdrabniamy 1 min/obr. 8-10.
- Dodajemy masło i podsmażamy 5 min/100ºC/obr.2.
- Dolewamy ciepły bulion i gotujemy razem 20-25 minut/100ºC/obr.2.
- Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Do śmietanki wlewamy chochlę zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do reszty zupy i od razu dokładnie mieszamy 1 min/obr.3.
- Całość miksujemy 30 sek/obr.5-8 na krem lub pozostawiamy w niej kawałki ziemniaków, czosnki i cebuli.
- Podajemy z grzankami z serem.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- Na dno miseczek czy talerzy można również dodać trochę startego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)