09 lutego

Zupa czosnkowa (TM)

Każdego, kogo dopadło przeziębienie lub zmarzł na dworze,
zapraszam na talerz pysznej, rozgrzewającej zupy czosnkowej! :)
Dokładka jest wskazana! :)
A poniżej przepis i dwa sposoby przygotowania
- tradycyjny i na Thermomix / Monsieur Cousine.


Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):

  • 1,5 główki dobrego czosnku
  • 1 cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1,5 l bulionu (do jego stworzenia można użyć domowej bulionetki)
Krok po kroku - przepis tradycyjny:
  1. Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, po chwili dodając czosnek i ziemniaki. Smażymy przez ok. 5 minut.
  3. Całość przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Do śmietanki wlewamy chochlę zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do reszty zupy i od razu dokładnie mieszamy całość.
  6. Zupę blendujemy na krem lub pozostawiamy w niej kawałki ziemniaków, czosnki i cebuli.
  7. Podajemy z grzankami z serem.
  8. Smacznego! :)
Krok po kroku - przepis na Thermomix / Monsieur Cousine:
  1. Czosnek, cebulę i ziemniaki obieramy i przekładamy do naczynia. Rozdrabniamy 1 min/obr. 8-10.
  2. Dodajemy masło i podsmażamy 5 min/100ºC/obr.2.
  3. Dolewamy ciepły bulion i gotujemy razem 20-25 minut/100ºC/obr.2.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Do śmietanki wlewamy chochlę zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do reszty zupy i od razu dokładnie mieszamy 1 min/obr.3.
  6. Całość miksujemy 30 sek/obr.5-8 na krem lub pozostawiamy w niej kawałki ziemniaków, czosnki i cebuli.
  7. Podajemy z grzankami z serem.
  8. Smacznego! :)

Dobre rady:
  • Na dno miseczek czy talerzy można również dodać trochę startego sera.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger