W ubiegłym roku zrobiłam na próbę dwa słoiki,
ale wiem, że to nie był do końca ten smak, o który mi chodziło.
W tym roku pokombinowałam i mogę Wam przedstawić
przepis na idealne ogórki kanapkowe!
Nie za ostre, nie za słodkie - bombowe! :)
Należy tylko znaleźć odpowiednie ogórki i do dzieła!
Warto, uwierzcie!
Potrzebujemy (porcja na 3 duże słoiki 0,9l):
- 1 kg ogórków
- 6 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki kurkumy
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżka ziela angielskiego
Krok po kroku:
- Słoiki i zakrętki wyparzamy, dokładnie suszymy.
- Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na plasterki. Układamy je w miarę ciasto w słoikach.
- Do garnka przelewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, pieprz, ziele, kurkumę, curry i sól. Całość zagotowujemy (mieszamy do rozpuszczenia cukru).
- Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy.
- Słoiki przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (liczymy od czasu zagotowania się wody w garnku), skórka ogórków powinna zmienić kolor na jasnozielony, żółtawy.
- Po tym czasie słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy zakrętki i przekładamy na blat zakrętkami do dołu. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystudzenia.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- Ogórki są gotowe do jedzenia po 24 godzinach, ja jednak zwykle zostawiam je w spokoju na co najmniej tydzień.
- Otwarte słoiki z ogórkami przechowujemy w lodówce - wtedy są jeszcze lepsze! :-)
- Ogórki z tego przepisu używam na kanapki, ale i do sałatek i past np. rybnych.
- Najlepiej użyć dużych ogórków gruntowych, u mnie zwanych sałatkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)