Mam dla Was sałatkę, która jest tak pożywna,
że idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy :)
Są tu makaron (u mnie nowe odkrycie - makaron bezglutenowy),
suszone pomidory, rukola, kukurydza, słonecznik i pesto,
no i przyprawy.
Nic, tylko zapakować w pudełko i w drogę! :)
że idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy :)
Są tu makaron (u mnie nowe odkrycie - makaron bezglutenowy),
suszone pomidory, rukola, kukurydza, słonecznik i pesto,
no i przyprawy.
Nic, tylko zapakować w pudełko i w drogę! :)
Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):
- 250 g makaronu - u mnie bezglutenowe rurki
- pół słoika suszonych pomidorów
- pół puszki kukurydzy
- dwie garście rukoli
- garść łuskanych ziaren słonecznika
- 2-3 łyżki pesto zielonego lub czerwonego (u mnie zielone)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Krok po kroku:
- Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy z wody i zostawiamy do ostudzenia. Przestygnięty makaron dokładnie mieszamy z pesto.
- Pomidory odsączamy z oleju, kroimy w większe kawałki.
- Słonecznik podprażamy przez chwilę na suchej patelni i odstawiamy do ostudzenia.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Makaron z pesto mieszamy z suszonymi pomidorami, kukurydzą, słonecznikiem i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Chłodzimy w lodówce.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)