03 lipca

Ogórki kanapkowe z curry

W ubiegłym roku zrobiłam na próbę dwa słoiki,
ale wiem, że to nie był do końca ten smak, o który mi chodziło.
 W tym roku pokombinowałam i mogę Wam przedstawić
przepis na idealne ogórki kanapkowe!
Nie za ostre, nie za słodkie - bombowe! :)
Należy tylko znaleźć odpowiednie ogórki i do dzieła! 
Warto, uwierzcie!

Potrzebujemy (porcja na 3 duże słoiki 0,9l):
  • 1 kg ogórków 
  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki kurkumy
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka ziela angielskiego
Krok po kroku:
  1. Słoiki i zakrętki wyparzamy, dokładnie suszymy.
  2. Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na plasterki. Układamy je w miarę ciasto w słoikach.
  3. Do garnka przelewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, pieprz, ziele, kurkumę, curry i sól. Całość zagotowujemy (mieszamy do rozpuszczenia cukru).
  4. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy.
  5. Słoiki przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (liczymy od czasu zagotowania się wody w garnku), skórka ogórków powinna zmienić kolor na jasnozielony, żółtawy.
  6. Po tym czasie słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy zakrętki i przekładamy na blat zakrętkami do dołu. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystudzenia.
  7. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • Ogórki są gotowe do jedzenia po 24 godzinach, ja jednak zwykle zostawiam je w spokoju na co najmniej tydzień.
  • Otwarte słoiki z ogórkami przechowujemy w lodówce - wtedy są jeszcze lepsze! :-)
  • Ogórki z tego przepisu używam na kanapki, ale i do sałatek i past np. rybnych.
  • Najlepiej użyć dużych ogórków gruntowych, u mnie zwanych sałatkowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger