20 kwietnia

Tort czekoladowo-kajmakowy z Giotto (bezglutenowy)

 Torcik na rodzinną uroczystość,
który wpadł mi do głowy dość spontanicznie.
Nie jest to rodzaj lekkiego tortu, jest dość ciężki
i już po jednym kawałku jest się sytym.
Czekolada, czarna porzeczka, kajmak, pralinki Giotto.
Do tego wersja bezglutenowa!

Po prostu m n i a m! 💕


Potrzebujemy (tortownica 18 cm):
Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 25 g cukru ( lub więcej)
  • 45 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Krem czekoladowy:
  • 400 g gorzkiej czekolady (można też dać po 200 g mlecznej i gorzkiej)
  • 500 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 1/2 małej puszki masy kajmakowej
  • dżem z czarnej porzeczki (lub Twój inny ulubiony)
  • pralinki Giotto z orzeszkami (użyłam 9 sztuk do kremu i dekoracji)
  • 150 ml śmietanki 30% + 1-2 łyżki cukru pudru
Krok po kroku:
  1. Krem czekoladowy: śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia, dodajemy do niej połamaną czekoladę, zdejmujemy z kuchenki i dokładnie mieszamy. Całość możemy przez chwilę zblendować. Odstawiamy do wystudzenia w chłodne miejsce (ok. 2-3 godzin).
  2. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę, po chwili dodajemy łyżka po łyżce cukier. Gdy cukier się rozetrze i piana będzie sztywna i lśniąca, dodajemy po kolei żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej w 2-3 partiach, delikatnie mieszając całość szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 170 st. C przez 25-30 minut, na koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. W razie potrzeby pieczemy jeszcze przez 5-10 minut. Biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu kroimy na trzy blaty.
  3. Masę kajmakową podgrzewamy chwilę, aby łatwiej było ją rozprowadzić po cieście.
  4. Składanie tortu: pierwszy blat biszkoptu układamy w tortownicy, smarujemy go cienką warstwą dżemu i nakładamy 1/3 kremu czekoladowego, przykrywamy drugim blatem, smarujemy go masą kajmakową i posypujemy rozkruszonymi pralinkami Giotto (5 sztuk wystarczy), wykładamy kolejną 1/3 część kremu czekoladowego, przykrywamy trzecim blatem biszkoptu i wykładamy resztę kremu czekoladowego. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  5. Przed podaniem ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem i dekorujemy wierzch tortu. Do dekoracji polecam również użyć pralinek Giotto.
  6. Smacznego! 
Dobre rady:
  • Biszkopt zawsze piekę dzień wcześniej i podczas studzenia ustawiam go dnem blaszki do góry - żeby nie opadł.
  • Do tego przepisu możesz z powodzeniem użyć przepisu na biszkopt z mąką pszenną - klik po przepis! 💖
  • Ten krem czekoladowy dość szybko tężeje i nie trzeba go schładzać całą noc w lodówce, wystarczą 2-3 godziny i można go ubijać na sztywno - naprawdę! 😊
  • Podczas ubijania kremu czekoladowego polecam się nie spieszyć i miksować go na średnich lub nawet niskich obrotach miksera, aby się nam nie zwarzył.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger