Kolory jesieni powoli pojawiają się za oknem,
a jej zapachy i smaki wkraczają do naszych kuchni.
Wraz z nimi nadchodzi pora na smakowite i rozgrzewające dania.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na prawdziwy klasyk – Jesienny Kociołek!
To danie, które idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni,
gdy potrzebujemy czegoś sycącego i pełnego aromatycznych przypraw.
Nie mogę się doczekać, aby podzielić się z Wami tym przepisem,
który pozwoli Wam cieszyć się pełnią jesieni w każdym kęsie.
Zapraszam do przeczytania pełnej instrukcji przygotowania i wypróbowania aromatycznego Jesiennego Kociołka.
Smacznego! 😘
Potrzebujemy:
- 1 kg papryki (może być w różnych kolorach)
- 1/2 kg cukinii (ja użyłam żółtej)
- 1/2 kg dobrej jakości kiełbasy (użyj swojej ulubionej)
- 2-3 cebule
- 3-4 pomidory (użyłam malinowych)
- 1 papryczka chili (można pominąć)
- 2-3 ząbki czosnku
- słodka mielona papryka
- sól
- pieprz
- wędzona mielona papryka
- masło do smażenia
Krok po kroku:
- Cebule obieramy, kroimy w piórka lub kostkę, dodajemy do garnka z roztopionym masłem. Czosnek obieramy i dodajemy do garnka. Papryczkę chili myjemy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnka razem z nasionkami.
- Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do podsmażonej cebuli.
- Paprykę i cukinię dokładnie myjemy. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinię kroimy w półplasterki, dodajemy do garnka.
- Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy je w większą kostkę. Dodajemy do garnka w momencie, gdy papryka jest już półmiękka.
- Całość przyprawiamy do smaku solą, paprykami mielonymi i pieprzem.
- Gotujemy pod przykryciem ok. 10-12 minut, aż papryki będą całkowicie miękkie (lub krócej, jeśli chcecie chrupkie warzywa).
- Można posypać posiekaną natką pietruszki i podać z ryżem, chlebem lub zjeść bez dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)