Kolejna bezglutenowa tarta wpada do mojej kolekcji! 😊
Tym razem z pysznym kremem budyniowym i borówkami,
w sam raz na szybki deser dla niespodziewanych gości
oraz jako słodka przekąska na letnie popołudnia.
Skusicie się? Jest pysznie, obiecuję! 😍
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła
- 180 g mąki bezglutenowej ( u mnie 150 g mąki uniwersalnej Bezgluten i 30 g mąki kukurydzianej)
- 50 g cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
Krem budyniowy:
1 opakowanie budyniu bezglutenowego (smak śmietankowy lub waniliowy)
500 ml mleka
1-2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)
100 g masła
500 ml mleka
1-2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)
100 g masła
Dodatkowo:
borówki (lub inne wybrane owoce)
borówki (lub inne wybrane owoce)
Krok po kroku:
- Ciasto zagniatamy z podanych składników. Będzie się lepiło do rąk, ale tak ma być. Ewentualnie można do zagniatania użyć miksera. Ciasto formujemy w kulę i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut.
- Formę do ciasta (ja użyłam tortownicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wyklejamy ciastem tworząc mały rant na brzegach formy. Nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy w 160 st. przez 25-30 minut, następnie studzimy.
- W czasie pieczenia spodu możemy przygotować budyń.
- Połowę ilości mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy, drugą połowę mieszamy z proszkiem budyniowym. Wymieszany proszek wlewamy do gotującego się mleka. W tej chwili możemy również dodać ekstrakt waniliowy (opcjonalnie). Całość mieszamy, aż powstanie nam gęsta masa. Gdy zacznie "pyrkać" odstawiamy całość na bog i dodajemy pokrojone masło. Mieszamy dokładnie rózgą do połączenia się składników.
- Wykładamy gorący budyń na upieczony spód i posypujemy borówkami (lekko je dociskając do masy). Całość studzimy.
- Przed podaniem posypujemy lekko cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)