Odkryjcie ze mną tajemnicę kruchych ciasteczek
z mieszanką Celiko, żurawiną, orzechami, rodzynkami
i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Aromatyczne, korzenne, idealne na świąteczny nastrój.
Idealny przepis dla osób na diecie bezglutenowej,
prosty i niesamowicie aromatyczny przepis czeka już na Ciebie!
Gotowi na kulinarne zaklęcia? 🍪🔮
Potrzebujemy (25 ciasteczek):
- 1 opakowanie mieszanki do ciasta kruchego Celiko (300 g)
- 2 żółtka
- 40 g zimnego masła
- 2 łyżeczki przypraw korzennych (np. 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 1/4 łyżeczki anyżu, 1/2 łyżeczki zmielonych goździków)
- 2 łyżki zimnej wody
- garść rodzynek
- garść orzechów (wybrałam włoskie)
- garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
- garść suszonej żurawiny
Krok po kroku:
- Mieszankę Celiko przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, przyprawy korzenne, wodę i całość zagniatamy bardzo dokładnie na jednolitą masę.
- Żurawinę i orzechy kroimy na mniejsze kawałki, razem z rodzynkami i skórką z pomarańczy dodajemy do masy i zagniatamy całość.
- Masę zawijamy w folię i przekładamy do lodówki na 30-60 minut.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st C., zimne ciasto dzielimy na niewielkie porcje i formujemy w dłoniach kulki. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 15 minut do uzyskania złoto brązowego koloru.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- Jeśli ciasteczka będą przygotowywane wyłącznie dla dorosłych, warto wcześniej rodzynki wymoczyć np. w rumie - doda to ciasteczkom ostrzejszego, wyjątkowego smaku :)
- Do ciasteczek można dodać dowolnych przypraw, można również użyć gotowej mieszanki piernikowej lub do ciasteczek korzennych, jednak, gdy musisz uważać na gluten, zwróć, proszę uwagę na skład wybranych gotowych przypraw - część z nich zawiera mąkę pszenną.
- Dodaj ulubione bakalie lub te, które akurat masz w domu - eksperymentuj i baw się smakiem :)
- Dzięki bakaliom i korzennym aromatem, ciasteczka idealnie wpisują się w charakter bożonarodzeniowy :)
- Ciasteczka są kruche i przepyszne. Warto rozważyć zrobienie ich z podwójnej porcji! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)