07 grudnia

Kruche ciasteczka zimowe z bakaliami (bezglutenowe)

Odkryjcie ze mną tajemnicę kruchych ciasteczek
z mieszanką Celiko, żurawiną, orzechami, rodzynkami
i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Aromatyczne, korzenne, idealne na świąteczny nastrój.
Idealny przepis dla osób na diecie bezglutenowej, prosty i niesamowicie aromatyczny przepis czeka już na Ciebie!
Gotowi na kulinarne zaklęcia? 🍪🔮


Potrzebujemy (25 ciasteczek):
  • 1 opakowanie mieszanki do ciasta kruchego Celiko (300 g)
  • 2 żółtka
  • 40 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki przypraw korzennych (np. 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 1/4 łyżeczki anyżu, 1/2 łyżeczki zmielonych goździków)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • garść rodzynek
  • garść orzechów (wybrałam włoskie)
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść suszonej żurawiny
Krok po kroku:
  1. Mieszankę Celiko przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, przyprawy korzenne, wodę i całość zagniatamy bardzo dokładnie na jednolitą masę.
  2. Żurawinę i orzechy kroimy na mniejsze kawałki, razem z rodzynkami i skórką z pomarańczy dodajemy do masy i zagniatamy całość.
  3. Masę zawijamy w folię i przekładamy do lodówki na 30-60 minut.
  4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st C., zimne ciasto dzielimy na niewielkie porcje i formujemy w dłoniach kulki. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy 15 minut do uzyskania złoto brązowego koloru.
  6. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • Jeśli ciasteczka będą przygotowywane wyłącznie dla dorosłych, warto wcześniej rodzynki wymoczyć np. w rumie - doda to ciasteczkom ostrzejszego, wyjątkowego smaku :)
  • Do ciasteczek można dodać dowolnych przypraw, można również użyć gotowej mieszanki piernikowej lub do ciasteczek korzennych, jednak, gdy musisz uważać na gluten, zwróć, proszę uwagę na skład wybranych gotowych przypraw - część z nich zawiera mąkę pszenną.
  • Dodaj ulubione bakalie lub te, które akurat masz w domu - eksperymentuj i baw się smakiem :)
  • Dzięki bakaliom i korzennym aromatem, ciasteczka idealnie wpisują się w charakter bożonarodzeniowy :)
  • Ciasteczka są kruche i przepyszne. Warto rozważyć zrobienie ich z podwójnej porcji! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger