03 grudnia

Kruche ciasteczka maślane (bezglutenowe)

Na dzisiaj mam dla Was propozycję na kruche maślane ciasteczka, które robią prawdziwą magię w kuchni! 🌷 Delikatność, maślany smak i to wszystko w wersji bezglutenowej. Idealne do popołudniowej herbatki. Spróbujcie i dajcie się zaskoczyć wyjątkowym smakiem! 🍪✨


Potrzebujemy:
  • 1 opakowanie mieszanki do ciasta kruchego Celiko (300 g)
  • 40 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki kakao
Krok po kroku:
  1. Mieszankę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, wodę i żółtka.
  2. Zagniatamy dokładnie całą masę.
  3. Dzielimy ją na pół i do jednej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
  4. Ciasta zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30-60 minut.
  5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, wałkujemy ciasta, dowolnie je łączymy kolorami i wycinamy dowolne kształty.
  6. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy przez 15 minut. Studzimy w temperaturze pokojowej.
  8. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • łaciate wzory uzyskałam łącząc jasne i ciemne ciasto i razem je wałując przez chwilę.
  • możesz upiec ciasteczka tylko jasne, tylko ciemne (dodaj 2 łyżki kakao więcej) lub takie i takie przy użyciu jednej mieszanki, eksperymentuj i baw się! :)`qo





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger