Na dzisiaj mam dla Was propozycję na kruche maślane ciasteczka,
które robią prawdziwą magię w kuchni! 🌷
Delikatność, maślany smak i to wszystko w wersji bezglutenowej.
Idealne do popołudniowej herbatki.
Spróbujcie i dajcie się zaskoczyć wyjątkowym smakiem! 🍪✨
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie mieszanki do ciasta kruchego Celiko (300 g)
- 40 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki kakao
Krok po kroku:
- Mieszankę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, wodę i żółtka.
- Zagniatamy dokładnie całą masę.
- Dzielimy ją na pół i do jednej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
- Ciasta zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30-60 minut.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, wałkujemy ciasta, dowolnie je łączymy kolorami i wycinamy dowolne kształty.
- Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 15 minut. Studzimy w temperaturze pokojowej.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- łaciate wzory uzyskałam łącząc jasne i ciemne ciasto i razem je wałując przez chwilę.
- możesz upiec ciasteczka tylko jasne, tylko ciemne (dodaj 2 łyżki kakao więcej) lub takie i takie przy użyciu jednej mieszanki, eksperymentuj i baw się! :)`qo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)