Mam dla Was dzisiaj przepis na pierogi.
Ale nie takie tradycyjne, tylko...drożdżowe :)
Są może i trochę bardziej czasochłonne,
ale warte przyrządzenia.
Jest to świetny pomysł na obiad, kolację,
czy imprezową przekąskę!
Z kubkiem barszczu będą znakomite! :)
Potrzebujemy (wyszło mi 21 pierogów):
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 torebkę suchych drożdży (7g)
- 1 jajko
- 250 ml letniego mleka
- 1 łyżeczkę cukru
- 1 łyżeczkę soli
- 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe z łopatki)
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszkę fasoli czerwonej
- 1/2 papryki czerwonej
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
- olej
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania pierogów
- ulubione suszone zioła do posypania pierogów
Krok po kroku:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, letnie mleko, ostudzone masło, cukier, sól i torebkę drożdży. Całość zagniatamy, aż ciasto przestanie lepić się do rąk (można wynająć do tego celu robota :)). Miskę z ciastek przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na ok. 1 godzinę).
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Podsmażamy razem na oleju, po chwili dodajemy mięso oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Fasolę odsączamy z zalewy i dodajemy na ostatnie 2 minuty smażenia mięsa. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i ugniatamy kilka razy. Wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy koła o średnicy 11-12 cm. Na każde koło nakładamy 3 łyżeczki farszu (na bogato!) i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 20 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC.
- Pierogi smarujemy mlekiem i posypujemy ziołami. Pieczemy przez 20 minut.
- Podajemy z ulubionymi sosami (u mnie czosnkowy i paprykowy) i z kubkiem dobrego barszczu :)
- Smacznego! :)
Takie pierożki to najlepiej chyba sprawdziłyby się w Nowy Rok :D
OdpowiedzUsuńJak najbardziej! :) W zasadzie każda okazja jest idealna, żeby zjeść coś dobrego :)
Usuń