17 marca

Sernik z mlekiem zagęszczonym

 Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyjątkowego - lekkiego jak chmurka sernika, który rozpływa się w ustach,
zachwycając nie tylko konsystencją, ale przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem.
Mój sernik został wzbogacony o niezwykłe składniki - mleko zagęszczone w środku, a także delikatną masę kajmakową oraz chrupiące orzechy na wierzchu, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Gotowi na kulinarne eksperymenty? Przekonajcie się, jak wspaniale smakuje ten sernik i przygotujcie się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Potrzebujemy (tortownica 24 cm):

  • 1 kg sera (może być z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 80 g (2 opakowania) budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 250 ml mleka zagęszczonego
  • 50 g cukru (lub więcej)
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki masy kajmakowej
  • 2-3 łyżki śmietanki 30 %
  • orzechy do dekoracji
Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.
  2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę, odkładamy na chwilę na bok.
  3. Ubijamy żółtka z cukrem przez kilka minut, następnie dodajemy ser, budyń i mleko zagęszczone. Całość miksujemy na niskich obrotach.
  4. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy je za pomocą szpatułki.
  5. Masę przelewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy przez 1 godzinę.
  6. Po godzinie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone i studzimy je w zamkniętym piekarniku.
  7. Masę kajmakową podgrzewamy ze śmietanką, aż całość się połączy, oblewamy wierzch sernika i dekorujemy orzechami.
  8. Smacznego!
Dobre rady:
  • Aby sernik wyrósł płaski, na dno piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
  • Aby sernik był bezglutenowy, wystarczy użyć budyniów bezglutenowych.
  • Zamiast mleka zagęszczonego, takiego, jakie używa się do kawy, można użyć mleka skondensowanego, wtedy nie dajemy cukru, bo mleko same w sobie jest bardzo słodkie.
  • Wierzch sernika można dowolnie dekorować - cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową, kajmakiem - możliwości jest bez liku! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger