Letnia porcja słodkości dla Was.
Gdy sezon na truskawki trwa w najlepsze,
warto je wykorzystać do ciast i przetworów.
Dzisiaj przed Wami lekki torcik serowy
z galaretką i truskawkami.
A do tego bez grama glutenu! 😊
Potrzebujemy (tortownica 18 cm):
Biszkopt bezglutenowy:
- 3 jajka
- 25 g cukru ( lub więcej)
- 45 g mąki ryżowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Masa serowa:
- 500 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
- 50 ml śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- skórka otarta z połowy cytryny
Dodatkowo:
- 300-500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe na 500 ml wody każda
Krok po kroku:
- Biszkopt:
- Masa serowa: galaretkę rozpuszczamy we wrzątku (200 ml), mieszamy dokładnie i studzimy. Truskawki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Ser, kremówkę, skórkę z cytryny i cukier puder mieszamy ze sobą, dodajemy zimną, ale wciąż płynną galaretkę i truskawki, dokładnie mieszamy. Przelewamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugim blatem. Chłodzimy w lodówce do stężenia masy.
- Drugą galaretkę mieszamy ze wrzątkiem (300 ml) do rozpuszczenia, zostawiamy do ostudzenia. Gdy lekko zaczyna tężeć, kroimy resztę truskawek, układamy na biszkopcie, przelewamy galaretkę na truskawki i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)