Miodownik to dla mnie esencja Świąt Bożego Narodzenia.
Pachnący miodem, mięknący z każdym dniem
i najlepszy dokładnie po dwóch dobach,
kiedy dosłownie rozpływa się w ustach.
Delikatne blaty przełożone waniliowym kremem,
wierzch z kakaową polewą i kokosem.
Jeśli marzysz o deserze, który smakuje jak dom,
ciepło i wspomnienia - upiecz miodownik. ✨🍯
Pachnący miodem, mięknący z każdym dniem
i najlepszy dokładnie po dwóch dobach,
kiedy dosłownie rozpływa się w ustach.
Delikatne blaty przełożone waniliowym kremem,
wierzch z kakaową polewą i kokosem.
Jeśli marzysz o deserze, który smakuje jak dom,
ciepło i wspomnienia - upiecz miodownik. ✨🍯
Potrzebujemy (u mnie forma 21 x 21 cm):
Ciasto:
- 3 szklanki mąki (typ 450-480)
- 1 szklankę cukru (użyłam brązowego)
- 2 jajka
- 3 łyżki prawdziwego miodu
- 2 łyżki śmietany (12 lub 18%)
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
- 500 ml mleka
- 1 laska wanilii (lub esencja waniliowa, ostatecznie cukier waniliowy)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 kostki masła
Polewa:
- 15 g masła
- 3-4 kopiaste łyżki kakao
- 1 łyżka cukru
- 2-4 łyżki mleka
- 2 kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki (lub inny kwaśny)
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta
Krok po kroku:
- Ciasto: masło, miód i cukier umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Uwaga! Masa będzie bardzo gorąca! Odstawiamy ją do przestygnięcia, masa może pozostać ciepła, ale niech nie będzie gorąca.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, jajka i ciepłą masę miodowo-maślaną. Zagniatamy aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto dzielimy na 3 równe części. Ja użyłam wagi kuchennej. Każdą część rozkładamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia (ja nie wałkowałam ciasta, rozprowadzałam je dłońmi) i pieczemy po kolei w 180 st C. przez 15 minut.
- W trakcie pieczenia ciast możemy przygotować krem.
- Krem: Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy ziarenka. Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, wrzucamy do niego laskę wanilii wraz z ziarenkami. Zagotowujemy. Wyciągamy laskę wanilii. Mąki i cukier dodajemy do 100 ml pozostałego mleka, mieszamy dokładnie. Dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy do uzyskania gęstego kremu. Jeszcze ciepły krem łączymy z masłem, aż całość się połączy. Jeśli masz esencję waniliową lub cukier waniliowy zamiast laski, dodaj je bezpośrednio do 400 ml mleka.
- Składanie ciasta: blat ciasta umieszczamy w foremce, smarujemy dżemem i wylewamy na to połowę ciepłego kremu budyniowego, przykrywamy drugim blatem, smarujemy go dżemem, wykładamy pozostałą część kremu i przykrywamy trzecim blatem, lekko dociskamy całość.
- Polewa: wszystkie składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż masa będzie gęsta. Gorącą masę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
- Ciasto przechowujemy w chłodzie.
- Smacznego!
















Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️