23 listopada

Miodownik

Miodownik to dla mnie esencja Świąt Bożego Narodzenia.
 Pachnący miodem, mięknący z każdym dniem
i najlepszy dokładnie po dwóch dobach,
kiedy dosłownie rozpływa się w ustach.
Delikatne blaty przełożone waniliowym kremem,
wierzch z kakaową polewą i kokosem.
Jeśli marzysz o deserze, który smakuje jak dom,
ciepło i wspomnienia - upiecz miodownik. ✨🍯
 
Potrzebujemy (u mnie forma 21 x 21 cm):
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki (typ 450-480)
  • 1 szklankę cukru (użyłam brązowego)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki prawdziwego miodu
  • 2 łyżki śmietany (12 lub 18%)
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii (lub esencja waniliowa, ostatecznie cukier waniliowy)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 kostki masła
Polewa:
  • 15 g masła
  • 3-4 kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 2-4 łyżki mleka
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki (lub inny kwaśny)
  • wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta
Krok po kroku:
  1. Ciasto: masło, miód i cukier umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Uwaga! Masa będzie bardzo gorąca! Odstawiamy ją do przestygnięcia, masa może pozostać ciepła, ale niech nie będzie gorąca.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, jajka i ciepłą masę miodowo-maślaną. Zagniatamy aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  3. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Ja użyłam wagi kuchennej. Każdą część rozkładamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia (ja nie wałkowałam ciasta, rozprowadzałam je dłońmi) i pieczemy po kolei w 180 st C. przez 15 minut.
  4. W trakcie pieczenia ciast możemy przygotować krem.
  5. Krem: Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy ziarenka. Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, wrzucamy do niego laskę wanilii wraz z ziarenkami. Zagotowujemy. Wyciągamy laskę wanilii. Mąki  i cukier dodajemy do 100 ml pozostałego mleka, mieszamy dokładnie. Dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy do uzyskania gęstego kremu. Jeszcze ciepły krem łączymy z masłem, aż całość się połączy. Jeśli masz esencję waniliową lub cukier waniliowy zamiast laski, dodaj je bezpośrednio do 400 ml mleka.
  6. Składanie ciasta: blat ciasta umieszczamy w foremce, smarujemy dżemem i wylewamy na to połowę ciepłego kremu budyniowego, przykrywamy drugim blatem, smarujemy go dżemem, wykładamy pozostałą część kremu i przykrywamy trzecim blatem, lekko dociskamy całość.
  7. Polewa: wszystkie składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż masa będzie gęsta. Gorącą masę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
  8. Ciasto przechowujemy w chłodzie.
  9. Smacznego!





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger