04 października

Drożdżowe rogaliki z serem

 Nic tak nie pachnie domem jak świeżo upieczone drożdżowe rogaliki.
Dziś mam dla Was coś wyjątkowego
 – rogaliki z delikatnym nadzieniem z białego sera,
z nutką wanilii i skórki pomarańczowej.
Są puszyste, lekko chrupiące na zewnątrz i cudownie miękkie w środku.
Najlepsze są prosto z pieca, jeszcze ciepłe – wystarczy oprószyć je cukrem pudrem, zaparzyć ulubioną herbatę i pozwolić sobie na chwilę błogiego spokoju.
To prosty przepis, który sprawi, że w Twojej kuchni zagości
zapach dzieciństwa i babcinego ciepła. 🍊✨

Potrzebujemy (wyszło mi 40 sztuk, ale w różnych wielkościach):

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 300 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 7  drożdży suchych (1 opakowanie)
Dodatkowo:
  • 400 g twarogu najlepiej w kostce
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • skórka otarta z pomarańczy (może być też skórka cytrynowa lub posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa, a nawet rodzynki)
Krok po kroku:
  1. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, cukrem, solą, , jajkami, letnim mlekiem i zagniatamy ręcznie lub mikserem. Gdy ciasto będzie dobrze połączone, dodajemy roztopione masło i zagniatamy ponownie, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
  2. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  3. Nadzienie serowe: wszystkie składniki umieszczamy w misce. Ser rozdrabiamy widelcem i łączymy dokładnie z resztą składników. Odstawiamy do lodówki.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i jeszcze chwilkę zagniatamy. Dzielimy je na cztery części i każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Z prostokąta wykrajamy trójkąty i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy rogaliki zaczynając od strony z nadzieniem. Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C i pieczemy partiami po ok. 15 minut, aż rogaliki będą ładnie brązowe.
  6. Gotowe i lekko ostudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
  7. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger