Nic tak nie pachnie domem jak świeżo upieczone drożdżowe rogaliki.
Dziś mam dla Was coś wyjątkowego
– rogaliki z delikatnym nadzieniem z białego sera,
z nutką wanilii i skórki pomarańczowej.
Są puszyste, lekko chrupiące na zewnątrz i cudownie miękkie w środku.
Najlepsze są prosto z pieca, jeszcze ciepłe – wystarczy oprószyć je cukrem pudrem, zaparzyć ulubioną herbatę i pozwolić sobie na chwilę błogiego spokoju.
To prosty przepis, który sprawi, że w Twojej kuchni zagości
zapach dzieciństwa i babcinego ciepła. 🍊✨
Potrzebujemy (wyszło mi 40 sztuk, ale w różnych wielkościach):
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 300 ml letniego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 7 drożdży suchych (1 opakowanie)
Dodatkowo:
- 400 g twarogu najlepiej w kostce
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru
- skórka otarta z pomarańczy (może być też skórka cytrynowa lub posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa, a nawet rodzynki)
Krok po kroku:
- Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, cukrem, solą, , jajkami, letnim mlekiem i zagniatamy ręcznie lub mikserem. Gdy ciasto będzie dobrze połączone, dodajemy roztopione masło i zagniatamy ponownie, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Nadzienie serowe: wszystkie składniki umieszczamy w misce. Ser rozdrabiamy widelcem i łączymy dokładnie z resztą składników. Odstawiamy do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i jeszcze chwilkę zagniatamy. Dzielimy je na cztery części i każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Z prostokąta wykrajamy trójkąty i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy rogaliki zaczynając od strony z nadzieniem. Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C i pieczemy partiami po ok. 15 minut, aż rogaliki będą ładnie brązowe.
- Gotowe i lekko ostudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️