Jako, że warto zdrowo się odżywiać i dostarczać swojemu organizmowi witamin,dziś proponuję sałatkę z awokado, truskawkami i serem pleśniowym.
Brzmi abstrakcyjnie? Zapewniam, że tak nie jest! :-)
Potrzebujemy:
- mix sałat (u mnie sałatka Florencka marki Tesco) lub szpinak baby
- połowa dojrzałego awokado
- 4-5 truskawki (u mnie już polskie - najlepsze na świecie!)
- niewielki kawałek sera pleśniowego (u mnie Blue)
- ziarna słonecznika
Krok po kroku:
- Sałaty lub szpinak baby myjemy, suszymy, układamy w misce (lub pudełku jeśli zabieramy sałatkę ze sobą np. do pracy).
- Awokado kroimy na pół, część z pestką (koniecznie zachowujemy pestkę, aby owoc nie sczerniał) możemy przeznaczyć do innego dania. Wydrążamy miąższ i kroimy go w kosteczkę.
- Truskawki myjemy, suszymy, usuwamy szypułki i kroimy je w ćwiartki lub ósemki - jak nam wygodniej.
- Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę albo kruszymy (w zależności od konsystencji naszego sera).
- Wszystkie składniki dodajemy do miski/pudełka, delikatnie mieszamy i posypujemy ziarnami słonecznika.
- Smacznego! :-)
Kolorowo, zdrowo i smacznie!
P.S. Jeśli lubicie, to poeksperymentujcie sobie łącząc różnego rodzaju sery z owocami! Użyjcie truskawek, malin, bananów, winogron, gruszek! To wprost genialne połączenie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)