21 maja

Jednoosobowa sałatka do pracy :)

Jako, że warto zdrowo się odżywiać i dostarczać swojemu organizmowi witamin,dziś proponuję sałatkę z awokado, truskawkami i serem pleśniowym.
Brzmi abstrakcyjnie? Zapewniam, że tak nie jest! :-)


Potrzebujemy: 

  • mix sałat (u mnie sałatka Florencka marki Tesco) lub szpinak baby
  • połowa dojrzałego awokado
  • 4-5 truskawki (u mnie już polskie - najlepsze na świecie!)
  • niewielki kawałek sera pleśniowego (u mnie Blue)
  • ziarna słonecznika



Krok po kroku:

  1. Sałaty lub szpinak baby myjemy, suszymy, układamy w misce (lub pudełku jeśli  zabieramy sałatkę ze sobą np. do pracy).
  2. Awokado kroimy na pół, część z pestką (koniecznie zachowujemy pestkę, aby owoc nie sczerniał) możemy przeznaczyć do innego dania. Wydrążamy miąższ i kroimy go w kosteczkę.
  3. Truskawki myjemy, suszymy, usuwamy szypułki i kroimy je w ćwiartki lub ósemki - jak nam wygodniej.
  4. Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę albo kruszymy (w zależności od konsystencji naszego sera).
  5. Wszystkie składniki dodajemy do miski/pudełka, delikatnie mieszamy i posypujemy ziarnami słonecznika.
  6. Smacznego! :-)


Kolorowo, zdrowo i smacznie! 
P.S. Jeśli lubicie, to poeksperymentujcie sobie łącząc różnego rodzaju sery z owocami! Użyjcie truskawek, malin, bananów, winogron, gruszek! To wprost genialne połączenie! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger