wtorek, 17 czerwca 2014

Ananasowy puchatek

Mam dziś dla Was przepis na niesamowicie proste, całkiem szybkie i przepyszne ciasto z ananasem!Jest puszyste, mięciutkie i wilgotne.I znów zniknęło szybciej, niż mogłabym się tego spodziewać...

Ale to bardzo cieszy! :-)Spróbujcie! Na prawdę warto!


Potrzebujemy:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju (u mnie rzepakowy marki Tesco)
  • puszka ananasa (plastry lub kostka - jak wolicie)




Krok po kroku:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
  2. Ananas odsączamy z zalewy, następnie (w przypadku wyboru ananasa w plastrach) kroimy w kostkę.
  3. Mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  4. Dodajemy rozbełtane jajka, olej i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie miksujemy.
  5. Wylewamy gotowe ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki, wykładamy na wierzch ananas - lekko dociskając, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut - do suchego patyczka.
  6. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i/lub podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie sorbet malinowy).
  7. Smacznego! :-)











Lato w pełni!

Z pewnością będzie smacznie! :-)

P.S. Oczywiście można ten przepis uznać za uniwersalny i używać do niego inne owoce.


2 komentarze:

  1. anansowego jeszcze nie próbowaliśmy, wygląda smacznie :) , super masz kursor :) to lizak chyba nie? faajny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, zachęcam, bo ciasto jest lekkie i na prawdę puszyste, a smak ananasa dodatkowo to wszystko podkreśla, no i pozytywnie nastawia na więcej takich smaków podczas zbliżających się wakacji! :-)
    A jeśli chodzi o kursor, to faktycznie lizak - bardzo mi przypadł do gustu ;-)
    Dziękuję za odwiedziny i zapraszam znów! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)