Mam dziś dla Was przepis na niesamowicie proste, całkiem szybkie i przepyszne ciasto z ananasem!Jest puszyste, mięciutkie i wilgotne.I znów zniknęło szybciej, niż mogłabym się tego spodziewać...
Ale to bardzo cieszy! :-)Spróbujcie! Na prawdę warto!
Potrzebujemy:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju (u mnie rzepakowy marki Tesco)
- puszka ananasa (plastry lub kostka - jak wolicie)
Krok po kroku:
- Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
- Ananas odsączamy z zalewy, następnie (w przypadku wyboru ananasa w plastrach) kroimy w kostkę.
- Mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Dodajemy rozbełtane jajka, olej i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie miksujemy.
- Wylewamy gotowe ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki, wykładamy na wierzch ananas - lekko dociskając, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut - do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i/lub podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie sorbet malinowy).
- Smacznego! :-)
Z pewnością będzie smacznie! :-)
P.S. Oczywiście można ten przepis uznać za uniwersalny i używać do niego inne owoce.
Mam dziś dla Was przepis na niesamowicie proste, całkiem szybkie i przepyszne ciasto z ananasem!Jest puszyste, mięciutkie i wilgotne.I znów zniknęło szybciej, niż mogłabym się tego spodziewać...
Ale to bardzo cieszy! :-)Spróbujcie! Na prawdę warto!
Potrzebujemy:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju (u mnie rzepakowy marki Tesco)
- puszka ananasa (plastry lub kostka - jak wolicie)
Krok po kroku:
- Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
- Ananas odsączamy z zalewy, następnie (w przypadku wyboru ananasa w plastrach) kroimy w kostkę.
- Mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Dodajemy rozbełtane jajka, olej i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie miksujemy.
- Wylewamy gotowe ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki, wykładamy na wierzch ananas - lekko dociskając, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut - do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i/lub podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie sorbet malinowy).
- Smacznego! :-)
Z pewnością będzie smacznie! :-)
P.S. Oczywiście można ten przepis uznać za uniwersalny i używać do niego inne owoce.
anansowego jeszcze nie próbowaliśmy, wygląda smacznie :) , super masz kursor :) to lizak chyba nie? faajny :)
OdpowiedzUsuńWitaj, zachęcam, bo ciasto jest lekkie i na prawdę puszyste, a smak ananasa dodatkowo to wszystko podkreśla, no i pozytywnie nastawia na więcej takich smaków podczas zbliżających się wakacji! :-)
OdpowiedzUsuńA jeśli chodzi o kursor, to faktycznie lizak - bardzo mi przypadł do gustu ;-)
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam znów! :-)