Truskawkowy sezon trwa, więc i tutaj nie może zabraknąć ich smaku!Dzisiaj babeczki z truskawkami, które - co mnie bardzo zdziwiło - zniknęły kilka minut po upieczeniu! :-)Babeczki czy muffinki są niesamowite!Ciasto na nie robi się bardzo łatwo, bardzo szybko, a jako dodatek możemy dać wszystko, na co aktualnie mamy ochotę, albo co mamy pod ręką ;-)
Przepysznych babeczek Wam życzę! :-)
Potrzebujemy:
- 1 1/2 szklanki mąki razowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy marki Tesco)
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka (lub więcej w zależności od konsystencji ciasta)
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- truskawki (w ilości, jakiej lubicie najbardziej)
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
- Truskawki kroimy na plasterki, ćwiartki lub w kostkę - jak wolicie :-)
- Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól i migdały.
- Dodajemy do nich składniki mokre: rozbełtane jajko, olej i mleko.
- Mieszamy łyżką do połączenia składników, w razie potrzeby dodać więcej mleka.
- Formę na muffinki wykładamy papilotkami. (Ja mam foremki silikonowe, więc pomijam tę czynność.)
- Nakładamy ciasto do foremek na ok. 3/4 ich wysokości, a na wierzchu układamy truskawki, dociskając je lekko.
- Przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-17 minut, aż do zarumienienia.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)