poniedziałek, 16 czerwca 2014

Truskawkowe babeczki

Truskawkowy sezon trwa, więc i tutaj nie może zabraknąć ich smaku!Dzisiaj babeczki z truskawkami, które - co mnie bardzo zdziwiło - zniknęły kilka minut po upieczeniu! :-)Babeczki czy muffinki są niesamowite!Ciasto na nie robi się bardzo łatwo, bardzo szybko, a jako dodatek możemy dać wszystko, na co aktualnie mamy ochotę, albo co mamy pod ręką ;-)
Przepysznych babeczek Wam życzę! :-)


Potrzebujemy:
  • 1 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy marki Tesco)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka (lub więcej w zależności od konsystencji ciasta)
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • truskawki (w ilości, jakiej lubicie najbardziej)


Krok po kroku:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
  2. Truskawki kroimy na plasterki, ćwiartki lub w kostkę - jak wolicie :-)
  3. Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól i migdały.
  4. Dodajemy do nich składniki mokre: rozbełtane jajko, olej i mleko.
  5. Mieszamy łyżką do połączenia składników, w razie potrzeby dodać więcej mleka.
  6. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. (Ja mam foremki silikonowe, więc pomijam tę czynność.)
  7. Nakładamy ciasto do foremek na ok. 3/4 ich wysokości, a na wierzchu układamy truskawki, dociskając je lekko.
  8. Przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-17 minut, aż do zarumienienia.
  9. Smacznego! :-)





Babeczki w piekarniku: 

 Babeczki już po upieczeniu:






Lato w pełni! Jeść czy grać? Jeść czy grać?

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)