Dzisiaj oddaję w Wasze ręce przepis na torcik jagodowy.
Pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach.
Jeśli lubicie jagody, ten przepis jest właśnie dla Was.
Przetestujcie, a na pewno się nie zawiedziecie! :-)
Potrzebujemy - tortownica 24 cm:
Ciasto:
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 2 szklanki mleka
- szklanka kremówki
- 5 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- skórka otarta z jednej cytryny
- jagody (im więcej tym lepiej - u mnie troszkę ponad 300 g)
Krok po kroku:
- Jagody płuczemy i delikatnie suszymy.
- Nagrzewamy piekarnik do 175°C.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrami na sztywną pianę.
- Dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dokładnie miksujemy.
- Wlewamy do tortownicy i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu studzimy i rozcinamy na dwa blaty.
- Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego cukier i skórkę cytrynową.
- Żelatynę namaczamy w małej ilości wody, a gdy spęcznieje, rozpuszczamy ją i dodajemy do mleka.
- Schładzamy.
- Ubijamy kremówkę i dodajemy do tężejącej masy.
- Składamy torcik: na dno formy wkładamy jeden blat ciasta, rozsmarowujemy na nim połowę kremu i posypujemy połową jagód. Przykrywamy drugim blatem, wylewamy na niego resztę kremu (ewentualnie możemy odłożyć trochę kremu do dekoracji boków ciasta) i posypujemy pozostałymi jagodami.
- Chłodzimy w lodówce minimum 12 godzin. Ewentualnie w międzyczasie dekorujemy boki ciasta.
- Smacznego! :-)
Wskazówki - dobre rady:
- Krem dosyć długo tężeje, więc lepiej zacząć robienie ciasta popołudniem, schładzać w lodówce przez noc i podawać następnego dnia.
- Zanim wlejemy rozpuszczoną żelatynę do mlecznej masy, dodajmy odrobinę masy do żelatyny, a następnie wlejmy całość i dokładnie wymieszajmy - unikniemy wtedy żelatynowych grudek.
- Można upiec dwa biszkopty - ciasto będzie wyższe. Warto wtedy je nasączyć - np. syropem: woda, cukier i sok z cytryny.
Dzisiaj oddaję w Wasze ręce przepis na torcik jagodowy.
Pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach.
Jeśli lubicie jagody, ten przepis jest właśnie dla Was.
Przetestujcie, a na pewno się nie zawiedziecie! :-)
Potrzebujemy - tortownica 24 cm:
Ciasto:
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 2 szklanki mleka
- szklanka kremówki
- 5 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- skórka otarta z jednej cytryny
- jagody (im więcej tym lepiej - u mnie troszkę ponad 300 g)
Krok po kroku:
- Jagody płuczemy i delikatnie suszymy.
- Nagrzewamy piekarnik do 175°C.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrami na sztywną pianę.
- Dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dokładnie miksujemy.
- Wlewamy do tortownicy i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu studzimy i rozcinamy na dwa blaty.
- Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego cukier i skórkę cytrynową.
- Żelatynę namaczamy w małej ilości wody, a gdy spęcznieje, rozpuszczamy ją i dodajemy do mleka.
- Schładzamy.
- Ubijamy kremówkę i dodajemy do tężejącej masy.
- Składamy torcik: na dno formy wkładamy jeden blat ciasta, rozsmarowujemy na nim połowę kremu i posypujemy połową jagód. Przykrywamy drugim blatem, wylewamy na niego resztę kremu (ewentualnie możemy odłożyć trochę kremu do dekoracji boków ciasta) i posypujemy pozostałymi jagodami.
- Chłodzimy w lodówce minimum 12 godzin. Ewentualnie w międzyczasie dekorujemy boki ciasta.
- Smacznego! :-)
Wskazówki - dobre rady:
- Krem dosyć długo tężeje, więc lepiej zacząć robienie ciasta popołudniem, schładzać w lodówce przez noc i podawać następnego dnia.
- Zanim wlejemy rozpuszczoną żelatynę do mlecznej masy, dodajmy odrobinę masy do żelatyny, a następnie wlejmy całość i dokładnie wymieszajmy - unikniemy wtedy żelatynowych grudek.
- Można upiec dwa biszkopty - ciasto będzie wyższe. Warto wtedy je nasączyć - np. syropem: woda, cukier i sok z cytryny.
Mmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować!
Dziękuję za odwiedziny! ;-)