Dzisiaj (prawie) tradycyjny sernik krakowski.Prawie, bo w okrągłej formie, no i nie ma typowej kratki, jaką mają krakowskie serniki.Po prostu resztę ciasta wykorzystałam do zrobienia ozdób- tutaj powinna zadziałać Wasza wyobraźnia!A sernik wyszedł puszysty i wilgotny.Cudnie!
Potrzebujemy (u mnie tortownica 24 cm, ale może być forma prostokątna):
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg sera (może być wiaderkowy)
- 8 jajek
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier wanilinowy
- skórka otarta z jeden cytryny
- kandyzowana skorka pomarańczowa
- 1 szklanka rodzynek
Krok po kroku:
- Z mąki, masła, cukrów i szczypty soli zagniatamy ciasto, pakujemy je w folię spożywczą i wkładamy je do lodówki na minimum 30 minut.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy je aż napęcznieją, następnie osuszamy je na papierowym ręczniku i posypujemy mąką pszenną.
- Oddzielamy żółtka od białek (białka chowamy do lodówki - przydadzą się później) i miksujemy je z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy twaróg.
- Do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i masło. Dokładnie mieszamy.
- Ubite białka ze szczyptą soli dodajemy delikatnie do ciasta i całość mieszamy.
- Na koniec dodajemy skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej cytryny, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Mieszamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.
- Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy je na dwie części. 2/3 ciasta wałkujemy na placek i wykładamy nim dno formy. Z pozostałego ciasta robimy kratkę lub inne ozdoby. Aby uzyskać brązowe ciasto dodajemy łyżkę kakao.
- Gotowe dzieło wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę.
- Smacznego! :-)
Tuż przed wstawieniem do piekarnika...
uwielbiam serniki i pomysłowa dekoracja:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) W zanadrzu mam jeszcze kilka serników! Zapraszam do obserwacji ;-) Wszystkie informacje dotyczące przepisów pojawiających się na blogu, znajdują się również na Facebooku. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń