13 czerwca

(Prawie) tradycyjny sernik krakowski

Dzisiaj (prawie) tradycyjny sernik krakowski.Prawie, bo w okrągłej formie, no i nie ma typowej kratki, jaką mają krakowskie serniki.Po prostu resztę ciasta wykorzystałam do zrobienia ozdób- tutaj powinna zadziałać Wasza wyobraźnia!A sernik wyszedł puszysty i wilgotny.Cudnie!



Potrzebujemy (u mnie tortownica 24 cm, ale może być forma prostokątna):


Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli


Masa serowa:
  • 1 kg sera (może być wiaderkowy)
  • 8 jajek
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • skórka otarta z jeden cytryny
  • kandyzowana skorka pomarańczowa
  • 1 szklanka rodzynek


Krok po kroku:
  1. Z mąki, masła, cukrów i szczypty soli zagniatamy ciasto, pakujemy je w folię spożywczą i wkładamy je do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy je aż napęcznieją, następnie osuszamy je na papierowym ręczniku i posypujemy mąką pszenną.
  3. Oddzielamy żółtka od białek (białka chowamy do lodówki - przydadzą się później) i miksujemy je z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy twaróg.
  4. Do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i masło. Dokładnie mieszamy.
  5. Ubite białka ze szczyptą soli dodajemy delikatnie do ciasta i całość mieszamy.
  6.  Na koniec dodajemy skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej cytryny, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Mieszamy.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.
  8. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy je na dwie części. 2/3 ciasta wałkujemy na placek i wykładamy nim dno formy. Z pozostałego ciasta robimy kratkę lub inne ozdoby. Aby uzyskać brązowe ciasto dodajemy łyżkę kakao.
  9. Gotowe dzieło wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę.
  10. Smacznego! :-)



Tuż przed wstawieniem do piekarnika...

2 komentarze:

  1. uwielbiam serniki i pomysłowa dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :-) W zanadrzu mam jeszcze kilka serników! Zapraszam do obserwacji ;-) Wszystkie informacje dotyczące przepisów pojawiających się na blogu, znajdują się również na Facebooku. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger