środa, 11 czerwca 2014

Szarlotka iście królewska!

Dzisiaj zapraszam na pyszną szarlotkę na kruchym cieście w formie na tartę.Bardzo łatwa w przygotowaniu i rozpływająca się w ustach,więc bardzo szybko znikająca z talerza ;-)
Najlepiej smakuje następnego dnia...


Potrzebujemy:



Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki lodowatej wody




Nadzienie:

  • 1 kilogram Waszych ulubionych jabłek
  • 10 dag rodzynek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 5 łyżek cukru
  • kieliszek rumu (może być też wódka)
  • cynamon




Krok po kroku:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  2. Składniki na ciasto zagniatamy, wałkujemy i wylepiamy blaszkę (u mnie tarta, ale może być też tortownica - jeśli wybierzemy tortownicę, pamiętajmy o wylepieniu również boków formy). Gdyby zostało Wam więcej ciasta, schowajcie je do lodówki - możemy wykorzystać je później    :-)
  3. Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki, następnie wrzucamy do garnka i dusimy, aż się rozpadną na mus (osobiście troszkę wcześniej zdejmuje je z ognia - tak żeby kawałki jabłek były wyczuwalne w cieście). Aby jabłka się nie przypaliły, warto dodać do garnka odrobinę wody.
  4. Jabłka mieszamy z cukrem, cynamonem, rodzynkami, alkoholem i proszkiem budyniowym.
  5. Rozsmarowujemy nadzienie na cieście (jeśli zostało Wam trochę kruchego ciasta, zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach i posypcie nim wierzch ciasta) i wkładamy formę do gorącego piekarnika.
  6. Pieczemy 40 minut.
  7. Smacznego! :-)




Do ciasta idealnie pasuje kleks świeżo ubitej śmietany.
Możemy je również podać na ciepło z wodami waniliowymi.
Proste ciasto na każdą okazję! :-)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)