Dzisiaj zapraszam na pyszną szarlotkę na kruchym cieście w formie na tartę.Bardzo łatwa w przygotowaniu i rozpływająca się w ustach,więc bardzo szybko znikająca z talerza ;-)
Najlepiej smakuje następnego dnia...
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 1 kilogram Waszych ulubionych jabłek
- 10 dag rodzynek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 5 łyżek cukru
- kieliszek rumu (może być też wódka)
- cynamon
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Składniki na ciasto zagniatamy, wałkujemy i wylepiamy blaszkę (u mnie tarta, ale może być też tortownica - jeśli wybierzemy tortownicę, pamiętajmy o wylepieniu również boków formy). Gdyby zostało Wam więcej ciasta, schowajcie je do lodówki - możemy wykorzystać je później :-)
- Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki, następnie wrzucamy do garnka i dusimy, aż się rozpadną na mus (osobiście troszkę wcześniej zdejmuje je z ognia - tak żeby kawałki jabłek były wyczuwalne w cieście). Aby jabłka się nie przypaliły, warto dodać do garnka odrobinę wody.
- Jabłka mieszamy z cukrem, cynamonem, rodzynkami, alkoholem i proszkiem budyniowym.
- Rozsmarowujemy nadzienie na cieście (jeśli zostało Wam trochę kruchego ciasta, zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach i posypcie nim wierzch ciasta) i wkładamy formę do gorącego piekarnika.
- Pieczemy 40 minut.
- Smacznego! :-)
Do ciasta idealnie pasuje kleks świeżo ubitej śmietany.
Możemy je również podać na ciepło z wodami waniliowymi.
Proste ciasto na każdą okazję! :-)
Dzisiaj zapraszam na pyszną szarlotkę na kruchym cieście w formie na tartę.Bardzo łatwa w przygotowaniu i rozpływająca się w ustach,więc bardzo szybko znikająca z talerza ;-)
Najlepiej smakuje następnego dnia...
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 1 kilogram Waszych ulubionych jabłek
- 10 dag rodzynek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 5 łyżek cukru
- kieliszek rumu (może być też wódka)
- cynamon
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Składniki na ciasto zagniatamy, wałkujemy i wylepiamy blaszkę (u mnie tarta, ale może być też tortownica - jeśli wybierzemy tortownicę, pamiętajmy o wylepieniu również boków formy). Gdyby zostało Wam więcej ciasta, schowajcie je do lodówki - możemy wykorzystać je później :-)
- Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki, następnie wrzucamy do garnka i dusimy, aż się rozpadną na mus (osobiście troszkę wcześniej zdejmuje je z ognia - tak żeby kawałki jabłek były wyczuwalne w cieście). Aby jabłka się nie przypaliły, warto dodać do garnka odrobinę wody.
- Jabłka mieszamy z cukrem, cynamonem, rodzynkami, alkoholem i proszkiem budyniowym.
- Rozsmarowujemy nadzienie na cieście (jeśli zostało Wam trochę kruchego ciasta, zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach i posypcie nim wierzch ciasta) i wkładamy formę do gorącego piekarnika.
- Pieczemy 40 minut.
- Smacznego! :-)
Do ciasta idealnie pasuje kleks świeżo ubitej śmietany.
Możemy je również podać na ciepło z wodami waniliowymi.
Proste ciasto na każdą okazję! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)