Dzisiaj przepis na niezawodną i pyszną TARTĘ CYTRYNOWĄ. Ciasto to jest delikatne i lekkie - wręcz rozpływające się w ustach,
jednocześnie słodkie i kwaśne - czyli ma w sobie to wszystko, czego w letnie upały nam potrzeba najbardziej! :-)
Po 30 minutach (nie licząc czasu chłodzenia kruchego ciasta) mamy gotową tartę,
która tylko czeka na podanie jej rodzinie czy gościom :-)
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 110 g masła
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Krem:
- 250 ml mleka
- 30 g cukru
- 3 żółtka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z dwóch cytryn
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- 2 białka
- 100 g cukru
Krok po kroku:
- Z mąki, masła, cukru, soli i żółtka zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie wałkujemy i wylepiamy ciastem formę do tarty. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
- Mleko gotujemy z cukrem. Żółtka mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając dodajemy do tego gorące mleko. Dolewamy sok i skórkę otartą ze sparzonej i wyszorowanej cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia.
- Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ją z powstałym wcześniej kremem.
- Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C.
- Smacznego! :-)
Dzisiaj przepis na niezawodną i pyszną TARTĘ CYTRYNOWĄ. Ciasto to jest delikatne i lekkie - wręcz rozpływające się w ustach,
jednocześnie słodkie i kwaśne - czyli ma w sobie to wszystko, czego w letnie upały nam potrzeba najbardziej! :-)
Po 30 minutach (nie licząc czasu chłodzenia kruchego ciasta) mamy gotową tartę,
która tylko czeka na podanie jej rodzinie czy gościom :-)
uwielbiam cytrynowe smaki przepis sobie notuje i na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńZachęcam! :-) Tarta jest delikatna, lekka i rozpływająca się w ustach :-)
OdpowiedzUsuńCzekam na Twoją opinię ;-) Pozdrawiam!