czwartek, 26 czerwca 2014

Słodko-kwaśna tarta cytrynowa

Dzisiaj przepis na niezawodną i pyszną TARTĘ CYTRYNOWĄ. Ciasto to jest delikatne i lekkie - wręcz rozpływające się w ustach, 
jednocześnie słodkie i kwaśne - czyli ma w sobie to wszystko, czego w letnie upały nam potrzeba najbardziej! :-)
Po 30 minutach (nie licząc czasu chłodzenia kruchego ciasta) mamy gotową tartę, 
która tylko czeka na podanie jej rodzinie czy gościom :-)




Potrzebujemy:

Ciasto:
  • 220 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Krem:
  • 250 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 3 żółtka
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • 2 białka
  • 100 g cukru


Krok po kroku:
  1. Z mąki, masła, cukru, soli i żółtka zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie wałkujemy i wylepiamy ciastem formę do tarty. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
  2. Mleko gotujemy z cukrem. Żółtka mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając dodajemy do tego gorące mleko. Dolewamy sok i skórkę otartą ze sparzonej i wyszorowanej cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia.
  3. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ją z powstałym wcześniej kremem.
  4. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C.
  5. Smacznego! :-)






2 komentarze:

  1. uwielbiam cytrynowe smaki przepis sobie notuje i na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam! :-) Tarta jest delikatna, lekka i rozpływająca się w ustach :-)
    Czekam na Twoją opinię ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)