Letnie upały sprzyjają "letniemu" jedzeniu, dlatego dzisiaj proponuję sałatkę, która idealnie pasuje do grillowanego mięsa, ale i nie tylko. Jest pyszna i ma w sobie wszystko to, co według mnie sałatka mieć powinna! :-)Ponadto przepis ten bierze udział w konkursie u Majany - "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl.
Potrzebujemy:
- 250 g uszek z mięsem
- 1 duży pomidor
- 1 średni ogórek zielony
- 150 g szynki
- przyprawę włoską (np. z Knorra)
- saszetkę oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 2-3 łyżki majonezu
Krok po kroku:
- Uszka gotujemy ok 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, delikatnie studzimy i przekładamy do miski.
- Ogórek, pomidor i szynkę kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do miski.
- Przyprawę włoską mieszamy z saszetką oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią i wlewamy do pozostałych składników w misce.
- Całość dokładnie mieszamy z majonezem i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Smacznego! :-)
Ciekawa sałatka. :) Bardzo dziękuję za udział.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń