sobota, 5 lipca 2014

Letnia sałatka z uszkami

Letnie upały sprzyjają "letniemu" jedzeniu, dlatego dzisiaj proponuję sałatkę, która idealnie pasuje do grillowanego mięsa, ale i nie tylko. Jest pyszna i ma w sobie wszystko to, co według mnie sałatka mieć powinna! :-)Ponadto przepis ten bierze udział w konkursie u Majany - "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl.


Potrzebujemy:
  • 250 g uszek z mięsem  
  • 1 duży pomidor
  • 1 średni ogórek zielony
  • 150 g szynki
  • przyprawę włoską (np. z Knorra)
  • saszetkę oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  •  2-3 łyżki majonezu



                 

                Krok po kroku:
                1. Uszka gotujemy ok 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, delikatnie studzimy i przekładamy do miski.
                2. Ogórek, pomidor i szynkę kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do miski.
                3. Przyprawę włoską mieszamy z saszetką oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią i wlewamy do pozostałych składników w misce.
                4. Całość dokładnie mieszamy z majonezem i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
                5. Smacznego! :-)


                1.  

                   

                 

                2 komentarze:

                Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)