piątek, 25 lipca 2014

LECZO

Pyszne danie jednogarnkowe, które uwielbiam i teraz już wiem, że Mój Niebieskooki też je uwielbia! :-)
Szczerze mówiąc, leczo miałam podać z ryżem, ale byliśmy już tak głodni i ciekawi Naszego wspólnie zjedzonego lecza, że nie chciało mi się już ryżu gotować. 
Lenistwo albo miłość.
 Interpretacja dowolna :-)



Przepis na leczo od dawna podpatrywany u Mamy :-)


Potrzebujemy:

  • 3 średniej wielkości papryki czerwone
  • 3 średniej wielkości papryki zielone
  • 3 średniej wielkości papryki żółte / kremowe
  • 3 średniej wielkości cebule
  • krążek twardej kiełbasy np. zwyczajnej
  • 3 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • margaryna




Krok po kroku:

  1. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy na półplasterki.
  2. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i białych błonek, następnie kroimy w grubszą kostkę.
  3. Cebule obieramy z łupin i kroimy w grubszą kostkę,
  4. Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem, pozbawiamy skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
  5. W dużym garnku podsmażamy kiełbasę na margarynie, gdy zbrązowieje dodajemy cebulę.
  6. Po niedługim czasie dodajemy paprykę i pomidory. Możemy całość podlać odrobiną wody.
  7. Całość podsmażamy, mieszając od czasu do czasu. 
  8. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ewentualnie możemy dodać świeżą ostrą paprykę lub tabasco.
  9. Gotujemy na małym ogniu, aż papryka będzie miękka.
  10. Podajemy z chlebem lub ryżem.
  11. Smacznego! :-)





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)