Pyszne danie jednogarnkowe, które uwielbiam i teraz już wiem, że Mój Niebieskooki też je uwielbia! :-)
Szczerze mówiąc, leczo miałam podać z ryżem, ale byliśmy już tak głodni i ciekawi Naszego wspólnie zjedzonego lecza, że nie chciało mi się już ryżu gotować.
Szczerze mówiąc, leczo miałam podać z ryżem, ale byliśmy już tak głodni i ciekawi Naszego wspólnie zjedzonego lecza, że nie chciało mi się już ryżu gotować.
Lenistwo albo miłość.
Interpretacja dowolna :-)
Przepis na leczo od dawna podpatrywany u Mamy :-)
Potrzebujemy:
- 3 średniej wielkości papryki czerwone
- 3 średniej wielkości papryki zielone
- 3 średniej wielkości papryki żółte / kremowe
- 3 średniej wielkości cebule
- krążek twardej kiełbasy np. zwyczajnej
- 3 pomidory
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
- margaryna
Krok po kroku:
- Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy na półplasterki.
- Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i białych błonek, następnie kroimy w grubszą kostkę.
- Cebule obieramy z łupin i kroimy w grubszą kostkę,
- Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem, pozbawiamy skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku podsmażamy kiełbasę na margarynie, gdy zbrązowieje dodajemy cebulę.
- Po niedługim czasie dodajemy paprykę i pomidory. Możemy całość podlać odrobiną wody.
- Całość podsmażamy, mieszając od czasu do czasu.
- Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ewentualnie możemy dodać świeżą ostrą paprykę lub tabasco.
- Gotujemy na małym ogniu, aż papryka będzie miękka.
- Podajemy z chlebem lub ryżem.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)