sobota, 19 lipca 2014

Owieczka w chruśniaku

Malinowo! Malinowo! Malinowo!Dziś zachęcam do przygotowania lekkiego i pysznego deseru.Za nazwę deseru dziękuję Niebieskookiemu, 
bo to On ją wymyślił :-)Jeśli macie maliny w zasięgu wzroku, zaraz po przeczytaniu przepisu, 
pędźcie do kuchni  - pomysł na niedzielny deser już jest ;-)


Potrzebujemy:
  • 300 g malin
  • 400 g serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka malinowa
  • 200 ml wrzątku
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru



Krok po kroku:
  1. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Maliny myjemy, przebieramy i wrzucamy do garnka, następnie zasypujemy cukrem.
  3. Gotujemy przez kilka minut maliny z cukrem, aż owoce prawie całkowicie się rozpadną.
  4. Jeszcze płynną galaretkę dodajemy do garnka z malinami.
  5. Serek homogenizowany lub jogurt delikatnie miksujemy i dodajemy do niego owocową masę.
  6. Całość odstawiamy do zastygnięcia - najlepiej do lodówki na kilka godzin.
  7. Przed podaniem: ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i wykładamy do pucharków kolejno obie masy.
  8. Wierzch możemy udekorować świeżymi malinami, wiórkami czekoladowymi lub listkami mięty.
  9. Smacznego! :-)











Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)