Malinowo! Malinowo! Malinowo!Dziś zachęcam do przygotowania lekkiego i pysznego deseru.Za nazwę deseru dziękuję Niebieskookiemu,
bo to On ją wymyślił :-)Jeśli macie maliny w zasięgu wzroku, zaraz po przeczytaniu przepisu,
pędźcie do kuchni - pomysł na niedzielny deser już jest ;-)
Potrzebujemy:
- 300 g malin
- 400 g serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka malinowa
- 200 ml wrzątku
- 250 g śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
Krok po kroku:
- Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
- Maliny myjemy, przebieramy i wrzucamy do garnka, następnie zasypujemy cukrem.
- Gotujemy przez kilka minut maliny z cukrem, aż owoce prawie całkowicie się rozpadną.
- Jeszcze płynną galaretkę dodajemy do garnka z malinami.
- Serek homogenizowany lub jogurt delikatnie miksujemy i dodajemy do niego owocową masę.
- Całość odstawiamy do zastygnięcia - najlepiej do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem: ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i wykładamy do pucharków kolejno obie masy.
- Wierzch możemy udekorować świeżymi malinami, wiórkami czekoladowymi lub listkami mięty.
- Smacznego! :-)
Potrzebujemy:
Krok po kroku:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)